Navigációs útvonal


RÓLUNK
Fotó: Horváth Dániel

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete


50 év integráció - Mosonmagyaróvár
Az oldal elküldése e-mailbenAz oldal elküldése e-mailbenNyomtatható változatNyomtatható változat
Időpont: 2007/12/01

„Európa következő 50 éve rajtad is múlik!" mottóval ötvenhét magyarországi településen szervez civil fórumokat és egyéb kapcsolódó rendezvényeket a Római Szerződések aláírásának ötvenedik évfordulója alkalmából az Európai Bizottság, az Európai Parlament és a magyar kormány. Az eseménysorozat jó alkalmat teremt a települések jövőjéről szóló lakossági beszélgetésekhez.

  50 év integráció - Mosonmagyaróvár

  A program Mosonmagyaróváron, december 1-én
  Agrártudományi Egyetem Biotechnológiai Oktató Központ

   

  Előkészítő rendezvények: rajzpályázat hirdetése a város valamennyi általános és középiskolájában, tervezett téma: Neked mit jelent a külföld, illetve a külföldi?

  Dolgozat készíttetés az általános iskolák 6-8 és a középiskolások részére, tervezett téma: Hogyan képzeled életedet az Egyesült Európában?

   Vitafórum, kerekasztal beszélgetés az agrártudományi egyetem diákjaival, tervezett téma: Hogyan képzeled életedet az Egyesült Európában?

  9.00          Regisztráció

  9.20          Polgármesteri köszöntő

  9.30          A Római szerződés aláírásától a török csatlakozás kérdéséig

   Előadó: Vida István történelem tanár, a Kisalföld újság kirendeltség vezetője

   

  10.00  az Európai Uniós tagság hatása Mosonmagyaróvár életére és az agrártudományi egyetem jövőjére, előadó: Dr. Nagy Frigyes egyetemi tanár, nyug. Miniszter

  Mit jelentett az Uniós csatlakozás országunkra: Olajos Péter EP képviselő

  Testvérvárosok polgármesterei (Hattersheim – Németo., Somorja – Szlovákia, Stockerau – Ausztria

  Meghívott követségi képviselők (később egyeztetve)

  12.00          Állófogadás – nemzetek eledelei ( 4-5 külföldi, országhoz köthető specialitás,  magyar gulyáslevessel és rétessel fűszerezve) – utána belvárosi séta a   vendégeknek

  14.00    Kerekasztalok:

  -          civileknek

  -          vállalkozóknak

  -          fiataloknak

             mellette: EU vetélkedő 4 középiskola között – díjazással

  16.00           Eredményhirdetések. díjátadások

   

   

  50 év integráció - 50 helyszínen

  Az "50 év integráció 50 helyszínen" - elnevezésű országos rendezvénysorozat az Európai Bizottság, az Európai Parlament és a magyar kormány közötti együttműködés keretében jött létre. Célja, hogy alkalmat teremtsen a települések jövőjéről szóló lakossági beszélgetésekhez, ahhoz hogy az érdeklődők szűkebb környezetük fejlesztéséről, a gondok megoldásáról az európai értékek és politikák szemszögéből folytassanak vitát.

  A lakossági fórumokat és kerekasztal-beszélgetéseket szórakoztató kulturális programok színesítik. Az előadók között európai parlamenti képviselők, európai uniós szakértők, valamint a helyi üzleti közösség és a diplomáciai testület képviselői egyaránt részt vesznek.

  A rendezvénysorozatra a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez tartozó Központi Pénzügyi és Szerződéskötő Egység írt ki nyílt pályázatot - ennek alapján választották ki azt az ötvenhét önkormányzatot, amely európai uniós forrásból tarthatja meg a rendezvényeket ez év októberében és novemberében. A jelentkezők több környező önkormányzattal együttműködve adhatták be pályázatukat, a legfontosabb feltétel az volt, hogy összterületükön a lakosság legalább ötvenezer ember legyen. 10 nyertes csoport került kiválasztásra, ők összesen 57 településen csaknem 1 millió lakost képviselnek. A támogatás maximális mértéke pályázatonként 3 millió Ft (12 ezer Euró), a projekt keretében összesen 29 millió Ft-ot osztanak szét.

  A pályázat alapját képező, négy évre szóló együttműködési megállapodás, amelyet a magyar kormány az Unió kommunikációs és információs politikájának végrehajtása érdekében kezdeményezett, 2007. május 11-én lépett életbe. A partnerség alapja közösen meghatározott kommunikációs stratégia, amelyet a Külügyminisztérium Kommunikációs és Közkapcsolati Főosztálya, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája fogalmazott meg. A pénzügyi eszközöket az Európai Bizottság adja, a pénzügyi lebonyolításért a Nemzeti Fejlesztési Központi Pénzügyi és Szerződéskötő Egysége felel.

  További programok:

  Eseménynaptár

  HÍREK
  HÍREK

   


  ISMERI MÁR?

  Utolsó frissítés: 2010/10/30  |Az oldal tetejére