Navigációs útvonal


RÓLUNK
Fotó: Horváth Dániel

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete


Uniós gazdasági előrejelzés: fokozatos fellendülés, külső kockázatok
Az oldal elküldése e-mailbenAz oldal elküldése e-mailbenNyomtatható változatNyomtatható változat
A publikálás dátuma: 2013/11/06

Az európai gazdaság az idei év második felében ismét növekedésnek indult. Az elmúlt hónapokban biztató jelei mutatkoztak annak, hogy a fellendülés folytatódni fog.

  Uniós gazdasági előrejelzés: fokozatos fellendülés, külső kockázatok

  2013 második felében 0,5%-os mértékű növekedés várható az EU-ban a 2012-es év azonos időszakához képest. Éves alapon számítva a GDP idei növekedése az EU-ban 0,0%-ra, az euróövezetben pedig -0,4%-ra becsülhető. A következő években azonban már növekedés valószínűsíthető, melynek üteme 2014-ben az EU egészét tekintve 1,4%-os, az euróövezetben pedig 1,1%-os lesz a Bizottság előrejelzései szerint (1,9%, illetve 1,7% 2015-ben).

  Az egyes tagállamok gazdasági helyzete azonban jelentősen eltérő képet mutat.

  Egyre inkább a belföldi fogyasztás válik az európai gazdasági növekedés motorjává. Ehhez hozzátartozik az is, hogy a felzárkózó országok gazdasági kilátásai korántsem olyan jók, mint korábban.

  Az előrejelzés kapcsán Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági ügyekért, monetáris politikáért és az euróért felelős alelnöke így fogalmazott: „A jelek egyre inkább arra utalnak, hogy az európai gazdaság fordulóponthoz érkezett. Az Európában végrehajtott költségvetési konszolidáció és strukturális reformok megalapozták a fellendülést. Azonban még túl korai lenne elkönyvelni a győzelmet: a munkanélküliség továbbra is elfogadhatatlanul magas. Folytatnunk kell tehát az európai gazdaság modernizálására irányuló munkát, a fenntartható növekedés és a munkahelyteremtés érdekében.”

  Munkanélküliség

  Mivel a munkaerőpiacokon jellemzően később, féléves vagy annál is nagyobb késéssel mutatkoznak meg a GDP-növekedés hatásai, a gazdasági élénkülés nem fog azonnal új munkahelyeket eredményezni. A munkanélküliség egyes országokban idén is nagyon magas, és tovább esett a foglalkoztatás aránya. Az utóbbi hónapokban azonban a munkaerőpiacokon a stabilizáció jelei mutatkoztak.

  A kilátások szerint a munkanélküliség aránya mérsékelten csökkenni fog az elkövetkező két évben: 2015-ig az EU-ban 10,7%-ra fog visszaesni, az eurózónában pedig 11,8%-ra. Továbbra is számottevő különbségek vannak a tagállamok között: országtól függően a munkanélküliségi ráta 5% és 27% között alakul az idén.

  Infláció

  A fogyasztóiár-infláció az előrejelzés tárgyát képező időszakban várhatóan visszafogott lesz. Az euróövezetbeli infláció 2013-ban és 2014-ben egyaránt 1,5%-os lesz a prognózis szerint. Az EU egészét tekintve ez a számadat 1,7, illetve 1,6%.

  Államháztartás

  Az államháztartási hiány lefaragása EU-szerte folytatódik. 2013-ban a költségvetési hiány az előrejelzések szerint a GDP 3,5%-ára esik vissza az EU-ban, az eurózóna országaiban pedig összesítve 3,1%-ra. A hiányra és a növekedésre vonatkozó prognózisokkal összhangban az államadósság GDP-hez mért aránya 2014-ben fog tetőzni: 90% körül az EU-ban, illetve közel 96%-on az euróövezetben.

  HÍREK
  HÍREK

   


  ISMERI MÁR?

  Utolsó frissítés: 2013/11/21  |Az oldal tetejére