Navigációs útvonal


RÓLUNK
Fotó: Horváth Dániel

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete


Erdővédelem az EU-ban és az EU határain túl
Az oldal elküldése e-mailbenAz oldal elküldése e-mailbenNyomtatható változatNyomtatható változat
A publikálás dátuma: 2013/09/24

Az EU új erdőgazdálkodási stratégiája egyfelől védeni fogja a környezetet, másfelől új munkahelyek létrejöttét hivatott elősegíteni a vidéki térségekben.

  Erdővédelem az EU-ban és az EU határain túl

  Annak ellenére, hogy világszerte egyre nagyobb méreteket ölt az erdőirtás, az EU területének több mint 42%-át erdők borítják, és az EU-ban felhasznált megújuló energia felét biomassza (lényegében fa) adja.

  E fontos erőforrás védelmét szolgálja az EU új erdőgazdálkodási stratégiája, melynek homlokterében az erdők és fás területek fenntartható hasznosítása, a versenyképesség növelése és a munkahelyteremtés áll. A stratégia emellett arra irányul, hogy az uniós polgárok életminőségének javítása érdekében bővüljenek az erdőterületekhez köthető szabadidős tevékenységek, ám eközben a biológiai sokféleség, a környezet és az ökoszisztémák se szenvedjenek kárt.

  Összehangolt közelítésmód

  E célok megvalósítása érdekében a stratégia olyan holisztikus szemléletmód meghonosodását szorgalmazza az erdőgazdálkodás terén, amely átíveli a vidékfejlesztés, a vállalkozáspolitika, a környezetvédelem, az éghajlatváltozás elleni küzdelem, a kutatás és fejlesztés, valamint a bioenergetika egymáshoz kapcsolódó területeit.

  Dacian Cioloş, az EU vidékfejlesztésért felelős biztosa az új stratégia meghirdetése kapcsán a következőképpen nyilatkozott: „Az erdők védelmét biztosító, fenntartható erdőgazdálkodás a vidékfejlesztés kulcsfontosságú eleme, egyben az új erdőgazdálkodási stratégiánk egyik alapelve.”

  A keresletnövekedés okozta környezeti terhelés csökkentése

  Az új stratégia közzétételét két évig tartó konzultáció és együttműködés előzte meg, melynek keretében a Bizottság összehangolta a teendőket a tagállami kormányokkal és a legfőbb érdekelt felekkel. Az 1998-ban elfogadott előző uniós erdőgazdálkodási stratégia helyébe lépő új stratégiára azért van szükség, mert az utóbbi 15 évben jelentős szakpolitikai, környezeti és társadalmi változások mentek végbe, a kereskedelmi és szabadidős tevékenységek pedig egyre nagyobb mértékben terhelik az erdőterületeket.

  Az új stratégia figyelembe veszi továbbá azokat a hatásokat, melyeket az éghajlatváltozás gyakorol az erdei ökoszisztémák kényes egyensúlyára. Példaként említhető, hogy Dél-Európában a hőmérséklet-emelkedés és a szárazság változásokat idéz elő az alacsonyabb tengerszint feletti magasságokban található hegyvidéki erdőtakarók összetételében.

  A Bizottság a stratégián kívül vitaindító tervezetet is kiadott abból a szándékból, hogy az erdészeti iparágakat, kiváltképp a fafeldolgozó ágazatot és a papíripart nagyobb hatékonyságra ösztönözze. Az EU-szerte mintegy 3,5 millió munkavállalót foglalkoztató és összesen közel 500 milliárd euró éves üzleti forgalmat generáló erdőgazdálkodási ágazat kiemelt helyet foglal el a növekedés előmozdítására és a munkahelyteremtésre irányuló bizottsági erőfeszítésekben.

  Sajtóközlemény – új uniós erdőgazdálkodási stratégia English en

  Sajtóközlemény – vitaindító tervezet az EU erdészeti iparágai számára English en

  HÍREK
  HÍREK

   


  ISMERI MÁR?

  Utolsó frissítés: 2013/10/02  |Az oldal tetejére