Navigációs útvonal


RÓLUNK
Fotó: Horváth Dániel

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete


Uniós terv az európai védelmi iparért
Az oldal elküldése e-mailbenAz oldal elküldése e-mailbenNyomtatható változatNyomtatható változat
A publikálás dátuma: 2013/07/24

A Bizottság cselekvési tervet indítványoz, mellyel Európa versenyképesebbé teheti védelmi és biztonsági ágazatát.

  Uniós terv az európai védelmi iparért

  Ma, amikor Európának új biztonsági kihívásokkal kell szembenéznie, az egyes országok számára óriási nehézséget jelent, hogy ellássák fegyveres erőiket a rájuk háruló feladatok elvégzéséhez szükséges felszereltséggel. A közelmúltban végrehajtott líbiai műveletek során fény derült arra, hogy számottevő hiányosságok vannak a katonai képességek terén.

  Az Európai Bizottság ezért cselekvési tervet Englishjavasol, amellyel versenyképesebbé és hatékonyabbá lehet tenni a védelmi ipart.

  Stratégiai szempontok

  A védelmi kapacitás fejlesztése elsősorban a lakosság biztonságának megőrzését szolgálja, de gazdasági szempontból is nagy szükség van rá. A védelmi ipar 2012-ben mintegy 400 ezer embert foglalkoztatott, közvetetten pedig további 960 ezer munkahelyet teremtett, és 96 milliárd euró forgalmat generált.

  A helyzet azonban nem egyszerű: Európának egyre szorosabb versenyben kell helyt állnia a védelmi piacon. Brazília, Oroszország, India és Kína (az úgynevezett BRIC-országok) egyre többet költ védelmi ipara fejlesztésére.

  Költségcsökkentés

  A védelmi eszközök sok esetben rendkívül költségesek, a védelmi büdzsé pedig a többi közkiadással együtt csökken a költségvetési megszorítások miatt. Az uniós védelmi kiadások összege 2001 és 2010 között 251 milliárd euróról 194 milliárd euróra esett vissza. A megszorítások különösen jelentősek a kutatás területén, ahol a kiadások 2005 és 2010 között 14%-kal csökkentek, noha ez a tevékenység létfontosságú az új fenyegetések leküzdéséhez.

  Az uniós országok közötti együttműködés elmélyítése azonban segíthet a költségek visszaszorításában. Az EU országai 16 különböző típusú fregattal rendelkeznek. Ha a tagállamok mindannyian ugyanazt a modellt szereznék be, legyen szó fregattról vagy más eszközökről, kihasználhatnák az ebből származó méretgazdaságosságot.

  A Bizottság javaslata

  A cselekvési terv arra hivatott, hogy elmélyítse az uniós együttműködést a védelmi eszközök területén, javítsa a versenyképességet, és előmozdítsa új kapcsolatok létrejöttét a polgári és a katonai kutatás között, például a kémiai, biológiai, radiológiai és nukleáris észlelés, valamint a távvezérelt légi járművek területén.

  A kezdeményezések között szerepel továbbá a védelmi ágazatban működő kisvállalkozások segítése, hogy azok megoszthassák egymás között létesítményeiket, kifejleszthessék a szükséges készségeket, és hozzájuthassanak a döntő fontosságú nyersanyagokhoz.

  A védelmi politika továbbra is az uniós országok hatáskörébe fog tartozni. A konfliktusmegelőzés és a válságkezelés hatékonyságának növelése érdekében azonban a tagállamok együtt fogják a szükséges polgári és katonai képességeket kifejleszteni. Az együttműködésre az EU közös kül- és biztonságpolitikáján keresztül fog sor kerülni. A védelem ugyanis e szakpolitika kereteibe tartozik.

  HÍREK
  HÍREK

   


  ISMERI MÁR?

  Utolsó frissítés: 2013/08/14  |Az oldal tetejére