Navigációs útvonal


RÓLUNK
Fotó: Horváth Dániel

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete


Uniós konszenzussal a gazdaság fellendítéséért
Az oldal elküldése e-mailbenAz oldal elküldése e-mailbenNyomtatható változatNyomtatható változat
A publikálás dátuma: 2013/06/26

Az EU politikai vezetői június 27–28-án ismét megbeszéléseket tartanak. A csúcstalálkozó napirendjén a fiatalkori munkanélküliség elleni fellépés, a kisvállalkozások megsegítése és a hitelezés ösztönzése szerepel.

  Uniós konszenzussal a gazdaság fellendítéséért

  A találkozó előtt a Bizottság ajánlásokat fogalmazott meg mind a három területen, és José Manuel Barroso bizottsági elnök levélben arra kérte a tagállamok állam-, illetve kormányfőit, hogy jussanak konszenzusra a kérdésekkel kapcsolatban.

  Munkanélküliség

  A 25 éven aluli európai fiatalok közül jelenleg közel 6 millióan állástalanok. Egyes országokban az elhelyezkedni akaró fiatalok több mint fele munkanélküli.

  Az ifjúsági munkanélküliséggel szembeni fellépést szorgalmazó bizottsági felhívás English új elképzeléseket vázol fel arra vonatkozóan, hogy miként lehetne munkába állítani a fiatalokat. Ezen túlmenően arra sürgeti a tagállami kormányokat, hogy mihamarabb léptessék életbe azokat a rendszereket, amelyekről már korábban megállapodás született, így például az „ifjúsági garancia” Englishkezdeményezést.

  Az ifjúsági garancia célja, hogy a fiatalok a tanulmányaik befejezését vagy munkahelyük elvesztését követően négy hónapon belül megfelelő állásajánlatot kapjanak, illetve további oktatásban, tanulószerződéses gyakorlati képzésben vagy gyakornoki képzésben részesülhessenek.

  A Bizottság azt szeretné, hogy az eredeti tervvel ellentétben az ifjúsági munkanélküliség elleni fellépésre elkülönített 6 milliárd eurót ne a következő uniós finanszírozási időszak hét évére elosztva lehessen igénybe venni, hanem az összeg már 2014-ben és 2015-ben rendelkezésre álljon.

  A hitelezés növelése

  Pénzszűke miatt a bankok kevésbé hajlandók hitelt nyújtani, különösen a kisvállalkozások számára. Az Európai Beruházási Bank (EBB) azonban évről évre növelni fogja az általa biztosított hitelek mennyiségét, 2015-ig összesen 60 milliárd euróra bővítve hitelnyújtási tevékenységét. A gazdaság hitelezésének fokozásáról szóló közös jelentésében English a Bizottság és az EBB kifejti, hogy a megnövelt összegek elsősorban a kisvállalkozásoknak és a sérülékeny országoknak hivatottak segíteni a beruházások és a foglalkoztatás ösztönzése révén.

  Az uniós csúcsra készített közös jelentés három új módszert is ismertet azzal kapcsolatban, hogyan juthatnak forrásokhoz a kisvállalkozások. Ezek a következők: a garanciavállalás, az értékpapírosítás (vagyis eszközzel fedezett értékpapírok kibocsátása kockázatkezelési célból) és a közös kockázatviselés.

  Kisvállalkozások

  Gyakran hallani, hogy a kisvállalkozások a gazdaság gerincét alkotják. Ahhoz azonban, hogy jól működjenek, megfelelő mértékű finanszírozásra van szükségük, és arra, hogy minél kevesebb bürokratikus akadályt kelljen leküzdeniük.

  2012-ben a Bizottság felkérte a kisvállalkozásokat, hogy azonosítsák azokat az uniós jogszabályokat, melyek a legnagyobb tehertételt jelentik számukra. A kisvállalkozások életét leginkább megnehezítő tíz jogszabály English közül azóta több módosult: a kisvállalkozások ma már könnyebben részt tudnak venni közbeszerzési eljárásokban, és egyszerűsödtek a termékbiztonsági követelmények is.

  Európa beruházási terve

  2012-ben az EU-országok több gazdaságélénkítő intézkedés bevezetéséről megállapodtak a Növekedési és Munkahely-teremtési Paktum keretében. A Bizottság úgy látja, hogy a tagországok még korántsem merítették ki cselekvési lehetőségeiket, és a Növekedési és Munkahely-teremtési Paktum terén elért eredményekről szóló jelentésében English felsorolja azokat a területeket, ahol szorosabb együttműködést tart szükségesnek.

  HÍREK
  HÍREK

   


  ISMERI MÁR?

  Utolsó frissítés: 2013/07/03  |Az oldal tetejére