Navigációs útvonal


RÓLUNK
Fotó: Horváth Dániel

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete


Adócsalók kíméljenek!
Az oldal elküldése e-mailbenAz oldal elküldése e-mailbenNyomtatható változatNyomtatható változat
A publikálás dátuma: 2013/06/14

A javaslat valamennyi jövedelemfajtára kiterjesztené a magánszemélyek pénzügyi bevételeivel kapcsolatos információk kötelező cseréjére vonatkozó uniós szabályokat.

  Adócsalók kíméljenek!

  Az adócsalás és az adóelkerülés mindannyiunknak kárt okoz. Azok, akik jogsértő módon kibújnak az adófizetési kötelezettségeik alól, fontos bevételi forrástól fosztják meg az államot, mely ezt a pénzt a gazdaság élénkítésére, a foglalkoztatás fellendítésére, társadalmi programok végrehajtására, egyszóval a polgárok életének javítására tudná fordítani.

  Az adóelkerülés egyik módja az, hogy az adóalany eltitkolja saját országának adóhatósága elől azt a jövedelmét, melyet egy másik országban szerzett.

  Az EU azon van, hogy határain belül megakadályozza ezt a gyakorlatot. A jelenlegi EU-szabályok Magyarország és az összes többi tagország számára előírják, hogy információkat gyűjtsenek azokról a jövedelmekről, melyekre nem helyi lakosok tettek szert az ország területén.

  A magyar hatóságoknak ezeket az információkat tovább kell adniuk azoknak az EU-országoknak, ahol az érintett adóalanyok lakóhellyel rendelkeznek, hogy a kérdéses jövedelmet ott meg lehessen adóztatni, és ugyanez fordítva is igaz: a többi uniós tagállamnak is tájékoztatnia kell Magyarországot a magyar állampolgárok által az adott ország területén szerzett jövedelmekről.

  A jelenlegi szabályok hatálya azonban nem terjed ki minden jövedelemtípusra, és a Bizottság – az EU-országok kérésére – be szeretné zárni ezt a jogi kiskaput.

  Ezt a célt szolgálja, hogy 2015-től kezdve a tagállamoknak tájékoztatniuk kell egymást mindazokról a személyi jövedelmekről, melyek munkavégzésből (ideértve a jutalmakat, jutalékokat stb.), életbiztosításból, nyugdíjból vagy vagyontárgyból származnak.

  Most pedig a Bizottság egy újabb kiskapu bezárását javasolja: azt szorgalmazza, hogy a kötelező információcsere terjedjen ki   az osztalékokra, a tőkenyereségre, a számlaegyenlegekre és minden pénzügyi bevételre is.

  Nemzetközileg összehangolt közelítésmód

  Az adóügyi információk cseréjére vonatkozó közös uniós szabályok bevezetése révén elkerülhető, hogy az egyes EU-országok kétoldalú megállapodások alapján működjenek együtt az USA-val és más nem uniós országokkal.

  Az egységes szabályozás további előnyeként a kötelező információcsere tárgyát képező adatokat mindegyik tagállam megkapná, így az egyes országok így jobb helyzetben lennének ahhoz, hogy megállapítsák és behajtsák az esedékes adókat.

  Ezen túlmenően az EU jobb tárgyalási pozícióba kerülne a nemzetközi színtéren, és hathatósabban tudná kieszközölni az adóügyi információk szélesebb körű cseréjét globális szinten.

  2012 decemberében a Bizottság benyújtott egy tervezetet , melyben kifejti, hogyan lehet hatékonyabb választ adni uniós szinten az adócsalásra és az adóelkerülésre. A tervezet hangsúlyozza, hogy elő kell mozdítani az automatikus információcsere nemzetközi normaként történő bevezetését.

  A Bizottság a tagállamokkal karöltve azon fog munkálkodni, hogy a nemzetközi fórumokon, így a küszöbönálló, 2013. júniusi G8-as csúcstalálkozón, illetve a G20-ak szeptemberben esedékes ülésén az EU egységes és határozott álláspontot tudjon képviselni ebben a kérdésben.

  További információk az adócsalásról és az adóelkerülésről English

  HÍREK
  HÍREK

   


  ISMERI MÁR?

  Utolsó frissítés: 2013/06/21  |Az oldal tetejére