Navigációs útvonal


RÓLUNK
Fotó: Horváth Dániel

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete


Az európai acélipar versenyképességének megőrzése
Az oldal elküldése e-mailbenAz oldal elküldése e-mailbenNyomtatható változatNyomtatható változat
A publikálás dátuma: 2013/06/11

A Bizottság új cselekvési terve a nyomott keresletet, a környezeti kihívásokat és a tisztességtelen versenyt ellensúlyozandó a költségek csökkentésére és az innovációra helyezti a hangsúlyt.

  Az európai acélipar versenyképességének megőrzése

  Az EU a második legjelentősebb acéltermelő a világon: a világ össztermelésének 11%-át állítja elő és ezáltal több mint 360 ezer embernek ad munkát.

   Az acéliparra azonban nehéz idők járnak: a gazdaság globális visszaesésével csökken a kereslet, az energiaárak egyre csak nőnek, sok nyersanyagot importálni kell, a verseny gyakran tisztességtelen, a környezetvédelmi követelményeknek való megfelelés költsége pedig az egekbe rúghat.

   Az összkereslet azonban 2025-re várhatóan növekedni fog, ezért Európa érdeke az, hogy elősegítse az ipar versenyképességét. Az Európai Bizottság új cselekvési tervet English tett közzé, amellyel az európai acélipart kívánja fellendíteni. A dokumentum hét fontos területre összpontosít:

   Jogszabályok

  Az EU meg fogja vizsgálni, hogy az uniós szabályozás nem ró-e fölösleges terhet az acéliparra.

   A kereslet fellendítése

  A kitermelt acél kb. 40%-át az építőipar és a gépjárműipar használja fel. Mivel a gazdasági válság minkét gazdasági ágazatot komolyan érintette, az EU kezdeményezéseket dolgozott ki a két ágazat élénkítése érdekében (Fenntartható építőipar English, CARS2020 English).

   Tisztességes verseny

  Néhány nem uniós ország olyan intézkedéseket vezetett be, amelyek tisztességtelen előnyöket teremtenek saját vállalatainak: akadályozzák az uniós exportot vagy ösztönzik a saját termékeinek kivitelét. Az EU továbbra is tárgyalásokat folytat nem uniós országokkal szabadkeresledelmi megállapodások megkötése céljából és küzd a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok ellen.

   Az energiaárak mérséklése

  Az energia az acéltermelés költségének kb. 40%-át teszi ki. Az európai vállalatok nagyobb árat fizetnek az energiáért, mint versenytársaik többsége. Az EU tervet dolgozott ki az energiapiacok összekapcsolása Englishcéljából, ami a versenyt élénkíteni, a költségeket pedig csökkenteni fogja.

   Éghajlat-politika

  Egyértelmű környezetvédelmi szabályokkal ösztönözni lehet a környezetkímélőbb technológiák bevezetéséhez szükséges beruházásokat. Noha a Bizottság elő fogja segíteni az ezen a téren bevált gyakorlatokat, a tagállamoknak meg kell vizsgálniuk saját árképzési politikáikat és forrásokat kell elkülöníteniük energiahatékony politikák megvalósítására.

   Innováció

  A Horizont 2020 Englishkutatási program keretében 2014 és 2020 között mintegy 18 milliárd eurós uniós finanszírozás áll rendelkezésre annak érdekében, hogy az EU megerősítse ipari vezető szerepét az innováció terén.

   Támogatás a szerkezeti átalakítások kapcsán

  Az acélipar szerkezeti átalakításai miatt idáig 40 000 munkahely szűnt meg. Az érintett személyek megsegítésére az EU alapokat hozott létre, amelyek arról is gondoskodnak, hogy a fontos szaktudás ne vesszen el. Mivel az acéliparban dolgozók átlagéletkora egyre nő, az acéltermelést vonzóvá kell tenni a fiatal és kreatív munkaerő előtt.

   A Bizottság munkacsoportot állított fel a fenti területeken elért eredmények nyomon követésére. Az uniós intézmény 12 hónap múlva felméri az elért előrehaladást.

   

  További információk az EU acéliparárólEnglish

  HÍREK
  HÍREK

   


  ISMERI MÁR?

  Utolsó frissítés: 2013/06/19  |Az oldal tetejére