Navigációs útvonal


RÓLUNK
Fotó: Horváth Dániel

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete


Megállapodás született a 2014–20-ra szóló EU-költségvetésről
Az oldal elküldése e-mailbenAz oldal elküldése e-mailbenNyomtatható változatNyomtatható változat
A publikálás dátuma: 2013/02/11

A kormány-, illetve államfők között létrejött megállapodásról tárgyilagosan elmondható, hogy bár nem tökéletes, alapot teremt az Európai Parlamenttel folytatandó tárgyalásokhoz.

  Megállapodás született a 2014–20-ra szóló EU-költségvetésről

  José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke rámutatott arra, hogy a megállapodás működőképességének van egy lényeges feltétele, mégpedig az, hogy a lehető legnagyobb rugalmasságot kell belevinni. Fontos, hogy igazodni lehessen a változásokhoz és a különböző fejleményekhez, például a kiadásokat át lehessen ütemezni egyik évről a másikra.

  A politikus szerint annak ellenére, hogy az állam-, illetve kormányfők a Bizottság által kívánatosnak tartottnál alacsonyabb összegekben állapodtak meg, „a ma elfogadott egyezség még mindig jelentős tényező lehet a növekedés és a foglalkoztatás elősegítésében”.

  A Bizottság elnöke kiemelte, hogy az új többéves költségvetés több pozitív elemet is tartalmaz:

  1. A Bizottság javaslatának alapstruktúrája és néhány innovatív eszköz megmarad. Példaként említhető a közlekedést és az energiaügyet, valamint a digitális menetrend megvalósítását támogató beruházások finanszírozására létrehozott Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz English. Ennek köszönhetően az EU költségvetése a versenyképesség és a növekedés ösztönzője lehet Európa-szerte.

  2. Több, a növekedés és a munkahelyteremtés szempontjából létfontosságú uniós program – például a „Horizont 2020” Englishkutatási és innovációs keretprogram, a diákcseréket és a külföldi képzéseket támogató „Erasmus mindenkinek” Englishprogram és a kis- és középvállalkozásokat segítő COSME program English– a korábbinál nagyobb költségvetésből gazdálkodhat a jövőben.

  3. Fontos új intézkedések kerültek be a költségvetésbe, amelyek a jelenlegi komoly társadalmi problémák megoldását hivatottak szolgálni. Ezek között különösen említésre méltó az Ifjúsági Foglalkoztatási Kezdeményezés. Ez az uniós kötelezettségvállalás azt célozza, hogy a munkaerőpiacról kiszorult fiatalok újra munkához jussanak, ami egyike napjaink legfontosabb politikai kihívásainak. Az EU fenntartja az európai lakosság legrászorultabb rétegeit támogató segélyprogramot English, világszinten pedig továbbra is elkötelezi magát a fejlesztés és a humanitárius segítségnyújtás mellett.

  Ami az Európai Tanács egy másik fontos napirendi pontját, a kereskedelmet illeti, Barroso elnök örömét fejezte ki, hogy az Európai Tanács következtetéseiben egyértelműen támogatását adta a Bizottság ambiciózus kereskedelmi programjához. „Előre kell lépnünk a szabadkereskedelmi megállapodásokkal, mivel a jobb hozzáférés legalább 2%-kal növelheti a GDP-t (…). A Bizottság arra fog törekedni, hogy mindaz megvalósuljon, ami egy integrált transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodásban lehetőségként rejlik. Remélem, hogy a magas szintű munkacsoport hamarosan elénk és Obama elnök elé terjeszti ajánlását a transzatlanti kereskedelmi megállapodás létrehozását célzó tárgyalások megkezdésére.”

  Barroso elnök beszéde végén ismét kitért annak elsődleges fontosságára, hogy az EU teljesítse a dél-mediterrán partnereivel (vagyis az „arab tavasz” országaival) kapcsolatos vállalásait. „A kötelezettségvállalás indokoltabb, mint valaha. Üdvözlöm az Európai Tanács eltökéltségét, mellyel továbbra is támogatni kívánja a régiót a demokrácia felé vezető úton” – mondta Barroso elnök.

  Olvassa el az elnök teljes beszédét English

  Tekintse meg a beszédről készült videót English

  Olvassa el az Európai Tanács következtetéseit English

  HÍREK
  HÍREK

   


  ISMERI MÁR?

  Utolsó frissítés: 2013/02/15  |Az oldal tetejére