Navigációs útvonal


RÓLUNK
Fotó: Horváth Dániel

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete


Prioritás: növekedés és munkahelyteremtés
Az oldal elküldése e-mailbenAz oldal elküldése e-mailbenNyomtatható változatNyomtatható változat
A publikálás dátuma: 2012/10/24

Az EU vezetői október 18–19-én megállapodtak abban, hogy mihamarabb megvalósítják a gazdaságösztönző intézkedéseket, és lépéseket tesznek a szorosabb gazdasági és pénzügyi unió kialakítása felé.

  Prioritás: növekedés és munkahelyteremtés

  A Bizottság elnöke, José Manuel Barroso az ülésre készített feljegyzésében  úgy nyilatkozott, hogy a közelmúltban elfogadott Növekedési és Munkahely-teremtési Paktum  keretében több intézkedésre van szükség. A paktum által biztosított 120 milliárd euró azt hivatott elősegíteni, hogy a tagállamok kilábaljanak a válságból.

  A pénzügyi csomag révén az Európai Beruházási Bank hitelkerete 60 milliárd euróval fog növekedni. Az EU kihasználatlan regionális alapjaiból újabb 55 milliárd eurót csoportosít át, amelyből a kisvállalkozások támogathatók és munkahelyek teremthetők a fiataloknak.

  Az állam-, illetve kormányfők megegyeztek arról, hogy az egységes piac  működésének javítása érdekében felgyorsítják a Bizottság által már benyújtott javaslatok elfogadását.

  A vezetők elkötelezték magukat amellett, hogy újabb ösztönző intézkedéseket foganatosítsanak. Döntöttek többek között az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz létrehozásáról is, amely 50 milliárd euró értékben fogja segíteni a közlekedésbe, energia- és a digitális hálózatokba fektetett beruházásokat.

  A pénzügyi szektornak is méltányosan hozzá kell járulnia a fellendüléshez. A Bizottság azt tervezi, hogy javaslatot tesz a pénzügyi tranzakciók megadóztatására. Az év vége előtt tervet fog előterjeszteni az adócsalás és az adókikerülés elleni intézkedésekről.

  Szorosabb gazdasági és monetáris unió

  A csúcstalálkozó résztvevői megállapodtak abban, hogy január 1-jéig tető alá hozzák az euróövezet bankjainak közös felügyeletére  irányuló jogi keretet, amelynek végrehajtására 2013-ban fog sor kerülni.

  Az Európai Központi Bank centrális szerepet fog játszani a közös felügyeleti hatóság létrehozásában. A többi uniós országnak is lehetősége lesz arra, hogy csatlakozzon az új rendszerhez.

  A csúcson megállapodás született arról is, hogy folytatni kell a bank-, fiskális és gazdasági unióra irányuló javaslatok kidolgozását, és lépéseket kell tenni a politikai unió megvalósítása felé. Barroso elnök elmondta, hogy a Bizottság az év végéig kidolgozza a javaslatokat.

  A Tanács elnöke, Herman Van Rompuy, valamint a Bizottság, az eurócsoport és az EKB elnöke a javaslatokról decemberben végleges jelentést készít.

  Nemzetközi ügyek

  A csúcsvezetők egyetértettek azzal, hogy további szankciókat kell bevezetni a szíriai kormánnyal és Iránnal szemben. A politikusok hangsúlyozták, hogy Iránnak be kell tartania a nukleáris programmal kapcsolatos nemzetközi szabályokat.

  Szó esett a Malit sújtó politikai és humanitárius válságról is. A csúcstalálkozó résztvevői úgy döntöttek, felgyorsítják az ország védelmi erőinek átszervezésére és kiképzésére irányuló segítségnyújtást.

  Az Európai Tanács következő ülésére november 22–23-án kerül sor Brüsszelben.

  Az Európai Tanács következtetései – 2012. október 18–19.

  Barroso elnök nyilatkozata a csúcstalálkozót követően   

  További információ

  HÍREK
  HÍREK

   


  ISMERI MÁR?

  Utolsó frissítés: 2012/10/31  |Az oldal tetejére