Navigációs útvonal


RÓLUNK
Fotó: Horváth Dániel

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete


Helyi intézkedések a növekedés szolgálatában
Az oldal elküldése e-mailbenAz oldal elküldése e-mailbenNyomtatható változatNyomtatható változat
A publikálás dátuma: 2012/10/08

Az EU helyi és regionális képviselői október 8. és 11. között sorra kerülő éves brüsszeli találkozójukon eszmét cserélnek arról, miként lehetne a versenyképességet, a növekedést és a foglalkoztatást fellendíteni.

  Helyi intézkedések a növekedés szolgálatában

  A tízedik alkalommal megrendezésre kerülő nyílt napok, a régiók és városok európai hete a legjelentősebb éves esemény a regionális és várospolitika világában. A rendezvényen mintegy 6000 választott képviselő vesz részt Európa minden tájáról.

  A résztvevők találkozójukon arra a kérdésre keresik majd a választ, hogy milyen módon segíthetnek a városok és a régiók Európának kilábalni a gazdasági válságból, továbbá meghatározzák a prioritásokat a régióknak szánt jövőbeli uniós támogatásokhoz. Ezek az uniós alapok az EU legkevésbé fejlett régióinak korszerűsítését hivatottak elősegíteni, hogy az Unió szembe tudjon nézni a globalizált világgazdaság kihívásaival.

  Az uniós programoknak köszönhetően például a vállalkozások 2007 óta 450 000 munkahelyet teremthettek, legalább 56 000 kisvállalkozás jutott finanszírozáshoz, és 460 000 fiatal kapott segítséget az álláskereséshez.

  A Bizottság javaslatcsomagot terjesztett elő, hogy a regionális támogatások következő hulláma (2014–2020) még hatékonyabb legyen az Európa 2020 uniós növekedési és foglalkoztatási stratégia hosszú távú céljainak elérésében.

  A témák között szerepel:

  • intelligens és környezetbarát növekedés, kutatás és fejlesztés az innováció előmozdításáért;
  • a kisvállalkozások támogatása;
  • a régiók szorosabb együttműködése.

  Rendezvények Európa-szerte

  A nyílt napok kapcsán a brüsszeli rendezvényeken kívül több mint 350 eseményre kerül sor EU-szerte és további 11 országban, köztük Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban, Izlandon, Montenegróban, Norvégiában, Szerbiában, Svájcban és Törökországban. Konferenciák, kulturális események, fesztiválok, kiállítások és más rendezvények várják ez alkalomból az érdeklődőket.

  A magyarországi rendezvények  egyike az „Európa a régiómban - lehetőségek a 2014-es programozási időszakban” című előadás, melynek Debrecen ad otthont november 12-én.

  Pécs regionális disszeminációs rendezvénnyel várja november 30-án az érdeklődőket, melynek címe: Fenntartható turisztikai infrastruktúra-fejlesztés Európa régióiban.

  Szegeden szeptember 21-én a látogatók tudományos és vállalkozói pikniken vehettek részt, melyen magyar és román projektpartnerek interaktív kémiai és fotonikai kísérleteket mutattak be.

  A 2012-es nyílt napokat az Európai Bizottság szervezi a Régiók Bizottságával közösen, mely uniós testületben a regionális és helyi kormányzatok véleményt nyilváníthatnak az Unió politikáival kapcsolatban.

  Kövesse élőben a régiók és városok hetének eseményeit

  Bővebben a regionális politikáról

  Az EU által finanszírozott projektek a különböző régiókban

  HÍREK
  HÍREK

   


  ISMERI MÁR?

  Utolsó frissítés: 2012/10/15  |Az oldal tetejére