Navigációs útvonal


RÓLUNK
Fotó: Horváth Dániel

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete


Ciprusé a főszerep
Az oldal elküldése e-mailbenAz oldal elküldése e-mailbenNyomtatható változatNyomtatható változat
A publikálás dátuma: 2012/07/02

2012 második felében a hangsúly az európai gazdaság rendbetételén és a gazdasági növekedés helyreállításán lesz.

 

  Ciprusé a főszerep

  A szigetország július 1-jén veszi át az EU soros elnöki tisztségét – egy olyan időszakban, amikor a gazdasági fellendülés várat magára, és az euróövezet országai az államadósság-válsággal küszködnek.

  A tagállamok államháztartását ki kell igazítani az EU által meghatározott célértékeknek megfelelően, de egyidejűleg ösztönözni kell a növekedést is. Ciprus az elkövetkező hat hónapban ezeknek a célkitűzéseknek a megvalósítására fog törekedni.

  Az ország egyik fő feladata az lesz, hogy megállapodást érjen el a Bizottság 2014–20-as időszakra vonatkozó költségvetési javaslatairól. A költségvetés az EU középtávú prioritásait tükrözi, vagyis a gazdasági növekedés fokozását, a munkahelyteremtést és a versenyképesség növelését.

  Elnöksége alatt Ciprus folytatni fogja a munkát az uniós országok közötti gazdasági együttműködés javítása és a tagállami költségvetések felügyelete terén.

  Kiemelt feladatának tartja továbbá előmozdítani az olyan munkahelyteremtő és képzési programokba történő befektetéseket, amelyek eredményeképpen újabb és jobb munkahelyek jönnek létre, és amelyek megfelelő készségekkel vértezik fel az álláskeresőket, különösen a munkanélküli fiatalokat.

  Ciprus folytatni fogja azokat a programokat, amelyek az aktív és egészséges életvitelt mozdítják elő és az Európa idősödő népességével kapcsolatos kihívásokat kezelik.

  Az európai hálózatok összekapcsolása

  Ciprus bízik abban, hogy előrelépést sikerül elérni a belső piac kiépítése terén a Bizottság javaslatainak megfelelően, amelyek szerint a gazdasági integráció előnyeit kézzelfoghatóbbá kell tenni az uniós polgárok és vállalkozások számára, nem utolsósorban a gazdaság élénkítése céljából.

  A hangsúly a kisvállalkozásokat felkaroló intézkedéseken és az egységes digitális piac  létrehozásán lesz.

  Az európai energiai, közlekedési és távközlési hálózatok összekapcsolásáról szóló tárgyalások Ciprus felügyelete alatt fognak folytatódni. Az infrastruktúra-hálózatok összekapcsolása révén élénkülni fog a verseny a belső piacon, és csökkenni fognak a fogyasztói árak.

  A szigetország fontos célkitűzése az is, hogy tető alá hozza a tengerpolitika integrálására vonatkozó megállapodást. Az EU vezetői által jelenleg vizsgált bizottsági javaslatok az EU-n belüli koordináció fokozását és a tengeri erőforrásokkal való hatékonyabb gazdálkodást célozzák.

  Európai határigazgatás

  Szintén fontos, hogy megállapodás szülessen a menedékkérőkre vonatkozó közös szabályokról, hiszen amint a tavalyi észak-afrikai események kapcsán is bebizonyosodott, az Európai Uniónak időnként jelentős menekültáradattal kell szembenéznie.

  Az EU vezetői sürgős feladatuknak tartják a határigazgatás javítását az EU külső határain. Ezenkívül fontolóra vették új megállapodások megkötését a belső határok nélküli európai térséggel kapcsolatban.

  További információ a ciprusi elnökség féléves programjáról

  HÍREK
  HÍREK

   


  ISMERI MÁR?

  Utolsó frissítés: 2012/07/04  |Az oldal tetejére