Navigációs útvonal


RÓLUNK
Fotó: Horváth Dániel

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete


Terv a fogyasztóvédelem javításáért
Az oldal elküldése e-mailbenAz oldal elküldése e-mailbenNyomtatható változatNyomtatható változat
A publikálás dátuma: 2012/05/25

A most elfogadott új, átfogó uniós stratégia a fogyasztók védelmét és tájékoztatását hivatott javítani, és az elképzelések értelmében segíteni fog abban is, hogy probléma esetén a vevők jogorvoslatban részesüljenek.

  Terv a fogyasztóvédelem javításáért

  Az EU fogyasztóvédelmi szabályozása a legszigorúbbak közé tartozik a világon. Ugyanakkor tény, hogy a termékek, szolgáltatások és értékesítési taktikák útvesztőjében a fogyasztók egyre nehezebben tudnak kiigazodni.

  A kihívásra az Európai Bizottság átfogó választ keres a fogyasztók védelme érdekében.

  Napjainkban a fogyasztási kiadások meghaladják az EU által megtermelt GDP felét. Ha hatékonyabbá válik a fogyasztóvédelem, a fogyasztók több bizalommal fordulnak a piacokon kínált termékek felé, ez pedig lendületet ad a versenynek és a gazdasági növekedésnek. A bizalom erősítését és a növekedés ösztönzését célzó stratégia  azt hivatott elősegíteni, hogy a következő 2 év folyamán:

  • javuljon a fogyasztói biztonság – ennek eszközét a jogszabályok szigorítása és a piacfelügyelet hatékonyságának növelése jelenti;
  • bővüljenek a vásárlók rendelkezésére álló információk – többek között a fogyasztói hitelek valódi ára, illetve a panasztételi lehetőségek tekintetében;
  • javuljon a jogérvényesítés, a vásárlók pedig könnyebben vehessenek igénybe jogorvoslatot problémák esetén;
  • a fogyasztói jogok fejlődése tartson lépést a társadalmi változásokkal – fontos kívánalom például, hogy a jogszabályok megfeleljenek a digitális kor kihívásainak, számoljanak a vásárlók esetleges kiszolgáltatottságából eredő szükségletekkel, és segítsék elő, hogy a fogyasztók számára elérhetőbbé váljanak a környezetbarát áruk és szolgáltatások.

  A stratégia középpontjában az a cél áll, hogy a fogyasztók hatékonyabb védelemben részesüljenek, amikor élelmiszereket, ill. online termékeket vásárolnak, energiaszolgáltatót választanak, pénzügyeiket intézik vagy éppen utaznak.

  Az Európai Bizottság a tavalyi év folyamán 16 intézkedésből álló javaslatcsomagot dolgozott ki az elektronikus kereskedelem és az online szolgáltatások terén annak érdekében, hogy 2015-re megduplázódjanak az online kiskereskedelmi eladások. Ezt a célt a fogyasztók védelmének és tájékoztatásának javítása, illetve a rendelkezésükre álló választék bővítése révén kívánja a Bizottság megvalósítani.

  A szerződéses viták rendezése

  A Bizottság a tavalyi év során javaslatokat fogalmazott meg a fogyasztók és kereskedők közötti viták bíróságon kívüli rendezésével kapcsolatban is. A javaslatok értelmében a jövőben mindegyik fogyasztó élhet majd az alternatív vitarendezés lehetőségével. Az eljárásban egy semleges harmadik fél közvetít a fogyasztó és a kereskedő között, illetve tesz javaslatot a vita megoldására.

  Az online viták rendezése

  A Bizottság javaslatai az online vitarendezést is lehetővé teszik az interneten más EU-országból termékeket vásárló uniós fogyasztók számára. Ez az eljárás hasonlít az alternatív vitarendezéshez, de a folyamatot teljes egészében internetes felületen lehet majd lebonyolítani

  Az említett megoldások a Bizottság szándéka szerint kiteljesítik majd azt a segítséget, melyet az uniós polgárok már most is igénybe vehetnek más tagországbeli kereskedőkkel támadt vitáik rendezéséhez. Ebbe a körbe tartozik például a kis értékű követelések európai eljárása, melynek köszönhetően gyorsabban és kisebb költségek mellett lehet a 2000 eurót meg nem haladó követelésekkel kapcsolatos ügyek végére pontot tenni. 2013-tól a fogyasztóknak arra is lehetőségük lesz, hogy – az európai igazságügyi portálon – online tölthessék ki a kis értékű követelések európai eljárásának lefolytatásához szükséges formanyomtatványt, amivel sok időt és energiát spórolhatnak meg.

  További információ

  HÍREK
  HÍREK

   


  ISMERI MÁR?
  Európa Pont

  Az Európai Unió szakmai és kulturális találkahelye Budapesten

  A júniusi programból:

  Fókuszban:
  EU a világban

  Jún. 7.: Lumière Filmklub

  Jún. 8.: Bin-Jip koncert: Lorna csendje

  Jún. 19-20.: Migráns Filmfesztivál 

  Jún. 19.: Gyermekrajz fesztivál

   

  Bővebben...


  Utolsó frissítés: 2012/06/05  |Az oldal tetejére