Navigációs útvonal


RÓLUNK
Fotó: Horváth Dániel

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete


Az Ön személyes adata, Ön rendelkezik vele
Az oldal elküldése e-mailbenAz oldal elküldése e-mailbenNyomtatható változatNyomtatható változat
A publikálás dátuma: 2012/01/26

Az Európai Bizottság által kidolgozott új javaslatok az adatvédelmi szabályozás egységesítése révén nagyobb beleszólást kívánnak biztosítani az embereknek abba, hogy mások hogyan használják fel személyes adataikat.

  Az Ön személyes adata, Ön rendelkezik vele

  Egy tavaly nyáron közzétett felmérés , melynek készítői az Európai Unión belüli adatvédelemmel kapcsolatos véleményeket térképezték fel, a következőket állapította meg:

  • a válaszadók kétharmada attól tart, hogy személyes adataikat a cégek másokkal is megosztják anélkül, hogy ehhez kikérnék az engedélyüket;
  • a megkérdezettek 90%-a szeretné, ha az adatvédelmi jogok Európa-szerte egységesek lennének.

  Az aggodalmak eloszlatása és a helyzet javítása érdekében az Európai Bizottság az uniós adatvédelmi szabályozás korszerűsítését szorgalmazza. A javasolt változtatások célja, hogy az adatvédelemre Unió-szerte egységes szabályok vonatkozzanak.

  Az emberek védelmében

  A javaslatok  főbb elemei a következők:

  • A jövőben a cégek csakis az adattulajdonosok kifejezett hozzájárulásának birtokában használhatják fel újra az érintettek személyes adatait. Ezen túlmenően mindenki egyszerűbben hozzá fog férni saját személyes adataihoz, és azokat könnyebben tudja majd más szolgáltatók rendelkezésére bocsátani.
  • A személyes adatok tárolásának megszüntetéséhez való jog megerősítése révén az emberek töröltetni tudják majd személyes adataikat abban az esetben, ha azokat egy adott cég vagy szervezet indokolatlanul őrzi.
  • A birtokukban lévő személyes adatok eltulajdonítása, illetve akaratlan kiszolgáltatása esetén a cégeknek értesíteniük kell a történtekről ügyfeleiket. Ez javítani fogja a felelősségvállalást és az elszámoltathatóságot.
  • A javaslatok értelmében a jövőben az uniós szabályokat azokra az esetekre is alkalmazni lehet majd, amikor a személyes adatok feldolgozására az EU határain kívül kerül sor. Így lehetőség nyílik arra, hogy jogviták esetén az emberek akkor is saját országuk adatvédelmi hatóságához forduljanak segítségért, ha személyes adataikat harmadik országban működő cég dolgozta fel.

  Az új szabályozásnak az üzleti szereplők is hasznát látják

  A szabályozás egységesítésének köszönhetően Unió-szerte következetesebbé válik majd a jogalkalmazás. Az egyértelmű szabályok a cégeknek is előnyösek, hiszen világosan meghatározzák számukra, hogyan kell a személyes adatokat kezelniük.

  Az egységesítés a bürokratikus akadályokat is csökkenteni fogja, aminek következtében a cégek mintegy 2,3 milliárd eurót takaríthatnak meg a becslések szerint. Például mindössze egyetlen hatósággal kell majd adatvédelemmel kapcsolatos ügyeiket intézniük: annak a tagállamnak az illetékes hatóságával, ahol üzleti tevékenységük összpontosul.

  A szabályok betartásáért

  A javaslatok értelmében a tagállami adatvédelmi hatóságok hatásköre bővülni fog annak érdekében, hogy nagyobb érvényt tudjanak szerezni az uniós szabályoknak.

  Külön jogszabály vonatkozik majd a bűnügyi nyomozások során az Unió határain kívüli országokkal folytatott adatcserére.

  Soron következő lépések

  Az EU arra törekszik, hogy a fogyasztói bizalom erősítése révén elősegítse az elektronikus kereskedelem térhódítását, közvetve pedig a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést. A fentiekben ismertetett javaslatok is ennek a törekvésnek a jegyében születtek. Megvalósulásuk feltétele, hogy az Európai Parlament és az EU tagállamainak kormányai jóváhagyják őket.

  Az Eurobarometer felmérés néhány Magyarországra vonatkozó eredménye  pdf - 3 MB [3 MB]

   

  • A megkérdezettek 55%-a tekinti a személyes adatok megadását a modern élet velejárójának, ami messze elmarad az EU 27 tagállamának átlagaként kapott 74%-tól.
  • 35% számára a személyes adatok felfedése nem nagy probléma (EU27: 33%).
  • A magyar internethasználók (a teljes minta 66%-a) leginkább azonnali üzenetküldésre, chattelésre használják a világháló nyújtotta szolgáltatásokat, míg online termékeket vagy szolgáltatásokat csupán 31% vásárol, ami kevesebb mint fele az Unió átlagának (60%). 
  • Az uniós átlagot (52%) messze meghaladó módon népszerűek viszont a közösségi oldalak (80%).
  • A közösségi és/vagy megosztó oldalakon felfedett adatok feletti rendelkezés csak a megkérdezettek 32%-a szerint lehetséges teljes mértékben (EU27: 26%).
  • 83% véleménye szerint a magyar egészségügyi intézmények és állami hatóságok megfelelően védik a személyes adatokat (EU27: 78%; 70%).
  • A válaszadók kétharmada attól tart, hogy személyes adataikat a cégek másokkal is megosztják anélkül, hogy ehhez kikérnék az engedélyüket (EU27: 70%).
  • A magyarok jobban bíznak az európai intézményekben a személyes adatok kezelése tekintetében, mint az uniós országok többsége (Magyarország: 73%; EU27: 55%).
  • Az EU tagállamai közül Magyarországon hallottak a legtöbben a személyes adatok védelméért felelős hatóság létezéséről, a teljes minta 51%-a (EU27: 33%);
  • A megkérdezettek elsöprő többsége szeretné, ha az adatvédelmi jogok Európa-szerte egységesek lennének (Magyarország: 61%; EU27: 90%).

  További információ

   

  HÍREK
  HÍREK

   


  ISMERI MÁR?

  Utolsó frissítés: 2012/02/01  |Az oldal tetejére