Navigációs útvonal


RÓLUNK
Fotó: Horváth Dániel

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete


A dán elnökség prioritásai – Cél a holnap Európája
Az oldal elküldése e-mailbenAz oldal elküldése e-mailbenNyomtatható változatNyomtatható változat
A publikálás dátuma: 2012/01/04

2012. január 1-jétől Dánia látja el az Európai Unió soros elnöki tisztségét. Célja, hogy közös erőfeszítéssel új lendületet adjon Európának, amely jelenleg súlyos kihívásokkal szembesül.

  A dán elnökség prioritásai – Cél a holnap Európája

  Dánia lesz az EU soros elnöke 2012 első félévében. Az ország egy nehéz helyzetben lévő Európai Unió vezetését veszi át. Célja, hogy a tagállamokkal és az európai intézményekkel karöltve kivezesse az Európai Uniót a gazdasági válságból és a növekedés pályájára állítsa kontinensünket.

   A dán kormány elsősorban a gazdaságra, a növekedésre, a környezetvédelemre és a biztonságra fog összpontosítani.

   Felelősségteljes Európa

   A dán elnökségnek végre kell majd hajtania a decemberi Európai Tanács határozatait, amelyek a költségvetési fegyelem megerősítésére és a gazdaság stabilizálására irányulnak.

   Feladata lesz emellett a gazdasági kormányzással kapcsolatos intézkedések megvalósítása és a tagállami költségvetések legelső féléves értékelése. Az új válságok kirobbanásának megelőzése érdekében a napirenden szerepel majd a pénzügyi ágazat szigorúbb szabályozására irányuló reformok felgyorsítása is.

   A 2014–2020-as uniós költségvetésről szóló vitában Dánia jelentős előrehaladást kíván elérni. A cél az, hogy a költségvetési tervezet 2012 végére elkészüljön.

   Dinamikus Európa

   A dán elnökség másik nagy célkitűzése, hogy hozzájáruljon a növekedéshez és a munkahelyteremtéshez. Kiemelt figyelmet szentel majd az egységes piacnak, amely 2012-ben ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. Ahhoz azonban, hogy a vállalatok és az európai polgárok teljes mértékben kiaknázzák az egységes piac nyújtotta lehetőségeket, további reformokra lesz szükség. Dánia elkötelezte magát, hogy küzd a Bizottság egységes piaci intézkedéscsomagjában szereplő 12 kulcsintézkedés végrehajtásáért.

   Dánia emellett szabadkereskedelmi megállapodások segítségével új piacokat (Japán, India, Kanada és Tunézia) kíván megnyitni az európai vállalkozások előtt.

   Környezetbarát Európa

  A dán elnökségi program középpontjában áll a környezetkímélő és fenntartható növekedés előmozdítása. A cél az, hogy a környezetvédelem, az energiaügy és az éghajlatváltozás elleni küzdelem terén az EU továbbra is világelső maradjon.

   Az ország előrelépést kíván elérni más dossziék ügyében is. Ide tartozik többek között az energiahatékonyságról szóló irányelvjavaslat, a 2050-ig szóló energiaügyi menetrend és a 7. környezetvédelmi cselekvési program is.

   Biztonságos Európa

   Figyelemmel a közelmúltban végbemenő észak-afrikai eseményekre és az Európába irányuló jelentős bevándorlási hullámra, a dán elnökség arra törekszik, hogy javítsa az Unió külső határainak kezelését. Célja a közös európai menekültügyi rendszer véglegesítése, valamint a személyeknek a schengeni térségben történő szabad mozgását lehetővé tévő rendszer megerősítése.

   Végezetül pedig az EU bővítése kapcsán a dán elnökség célja, hogy haladjon az Izlanddal és Törökországgal megkezdett tárgyalásokkal, megindítsa a megbeszéléseket Montenegróval és véglegesítse Szerbia tagjelölti státusz iránti kérelmét.

    Az Európai Unió Tanácsának dán elnöksége

  További információ

   

  Lengyelország átveszi az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztségét

  HÍREK
  HÍREK

   


  ISMERI MÁR?

  Utolsó frissítés: 2012/01/19  |Az oldal tetejére