Navigációs útvonal


RÓLUNK
Fotó: Horváth Dániel

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete


Őszi gazdasági előrejelzés – megtorpan a gazdaságélénkülés
Az oldal elküldése e-mailbenAz oldal elküldése e-mailbenNyomtatható változatNyomtatható változat
A publikálás dátuma: 2011/11/11

Az előrejelzés szerint 2012 folyamán az Európai Unióban nagyjából stagnálni fog, 2013-ban pedig lassú növekedésnek indul a gazdaság. A munkanélküliség a jelenlegi magas szinten marad.

  Őszi gazdasági előrejelzés – megtorpan a gazdaságélénkülés

  Valamennyi fő gazdasági mutató azt jelzi, hogy a gazdaságélénkülés leáll, és a lefelé mutató kockázati tényezők számottevőek.

  Az előrejelzések szerint a jelenlegi és a következő negyedévekben nem lesz gazdasági növekedés. Következésképpen az EU és az euróövezet GDP-je várhatóan csak 0,5%-kal nő 2012-ben. 2013-ban némileg megélénkül a gazdaság, a növekedés az EU egészén 1,5%, az euróövezetben pedig 1,25% körül alakul. A növekedési arány különböző lesz az EU egyes tagállamaiban, de nincs olyan csoportja az országoknak, amelyre a lassulás nem lesz majd hatással.

  A pénzügyi piacokon folytatódik a bizonytalanság az euróövezet egyes gazdaságainak államháztartásával kapcsolatos fenntarthatósági problémák miatt. Emellett a növekedés leállásához hozzájárulnak az afeletti aggodalmak is, hogy a problémák az euróövezet magját jelentő országokra is átterjednek. A világgazdaság gyengélkedése, beleértve az EU néhány fontos partnerének gazdasági nehézségeit, tovább erősíti ezt a tendenciát.

  Az előrejelzés azzal számol, hogy az államadóssággal kapcsolatos válság megfékezésére kidolgozott szakpolitikai intézkedések megvalósítása nyomán 2012 második felében fokozatosan helyreáll a bizalom.

  A munkaerőpiacok állapota valószínűleg nem fog javulni

  A foglalkoztatottság várhatóan nem fog növekedni 2012-ben. A gazdaság előre jelzett növekedési rátája a megítélések szerint nem elegendő ahhoz, hogy bármilyen javulást idézzen elő a munkaerőpiacon abban az időszakban, amelyre az előrejelzés vonatkozik. A munkanélküliség tehát valószínűleg nem csökken, marad a jelenlegi, nem csekély 9,5%-os arány. Az egyes tagállamok munkaerőpiacainak helyzete azonban a továbbiakban is eltérően alakul.

  Az államháztartások helyzete fokozatosan javul

  Az államháztartások konszolidációjában jelentős előrelépések történtek 2011-ben. A költségvetési hiány az előrejelzés szerint ebben az évben a GDP 4,75%-át teszi ki az EU egészére, illetve alig több, mint 4%-át az euróövezetre nézve. Az összesített államháztartási hiány 2012-ben várhatóan csökkenni fog, az EU egészében valamivel a GDP 4%-a alatt, az euróövezetben pedig a GDP 3,5%-a lesz.

  Az előrejelzés szerint az adósságnak a GDP-hez viszonyított aránya az Unióban 2012-ben, 85%-on éri el a csúcspontját, és 2013-ban stabilizálódni fog. Az euróövezetben ezzel szemben az adósság aránya lassan bár, de tovább emelkedik, és a GDP 90%-át is meg fogja haladni 2012-ben.

  Az infláció várhatóan 2% alá esik

  Az infláció az energiaárakból eredő nyomás mérséklődésének köszönhetően az előrejelzés szerint 2% alá csökken 2012-ben. A visszafogott gazdasági tevékenység és a bérek szerény emelkedése előreláthatólag féken tartja az inflációt az előrejelzési időszakban.

  A lefelé mutató tényezők súlya nem csökken

  A szakértők szerint három fő kockázati tényező súlya nehezedik az EU és az euróövezet gazdaságára: az államadósság-válsághoz kapcsolódó folytatódó bizonytalanság, a pénzügyi ágazat gyengélkedése és a világkereskedelem lomhasága. Fennáll a veszélye annak, hogy a lassabb növekedés megviseli a szuverén adósokat, ami viszont megnehezítheti a pénzügyi ágazat helyzetét, és így az nem lesz képes a növekedést támogatni.

  Pozitív kifejletre is van azonban remény, ha a bizalom a vártnál korábban helyreáll, ami ösztönzőleg hathat a befektetésekre és a magánfogyasztásra. Ezenkívül a külső gazdasági környezet javulása, például a világszintű növekedés feléledése új lendületet adhat az uniós exportnak. A nyersanyagárak csökkenése szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy a fogyasztás dinamikusabbá váljon.

  A következő – időközi – előrejelzés 2012 februárjában jelenik meg. Ezt a 2012. májusi, teljes körű előrejelzés fogja követni.

  Bővebben a 2011. őszi teljes körű gazdasági előrejelzésről

   

  További információ

   

  HÍREK
  HÍREK

   


  ISMERI MÁR?

  Utolsó frissítés: 2011/11/18  |Az oldal tetejére