Navigációs útvonal


RÓLUNK
Fotó: Horváth Dániel

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete


A felsőoktatás reformjára irányuló program
Az oldal elküldése e-mailbenAz oldal elküldése e-mailbenNyomtatható változatNyomtatható változat
A publikálás dátuma: 2011/09/27

Az EU együttműködik a tagállami kormányokkal annak érdekében, hogy a felsőoktatás minősége javuljon, a tantervek jobban igazodjanak a piaci igényekhez és a társadalmilag hátrányos helyzetben lévőknek is lehetőségük legyen egyetemre járni.

 

 

  A felsőoktatás reformjára irányuló program

  Európa mintegy 4 000 egyetemnek és egyéb felsőoktatási intézménynek ad otthont, amelyek némelyike a világelsők között van. Néhány közülük viszont nem tudja tartani a lépést a gazdasági és társadalmi változásokkal.

  Egy közelmúltban közzétett előrejelzés  szerint az Unióban 2020-ra a munkahelyek 35%-hoz kell majd felsőfokú végzettség. Jelenleg azonban a munkavállalóknak csupán 26%-a rendelkezik ilyen képesítéssel az EU-ban, jócskán lemaradva így az Egyesült Államok, Japán és Kanada mögött.

  A Bizottság nemrégiben új stratégiát  dolgozott ki a felsőoktatás modernizálása céljából. Az uniós intézmény rámutat azokra a területekre, amelyeket a tagállamok kormányainak meg kell reformálniuk annak érdekében, hogy kellő számú személy szerezze meg egyetemeken és főiskolákon az innováció, a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés elősegítéséhez szükséges készségeket.

  A reformok azt is lehetővé tennék, hogy a fiatalok egyéni preferenciájuk szerint részesüljenek oktatásban és az eredményeiknek leginkább megfelelő munkahelyek közül választhassanak.

  A reformok célja:

  • a felsőfokú végzettséggel rendelkezők arányát 2020-ra 40%-ra kell emelni (a jelenlegi uniós átlag kb. 34%)
  • lehetővé kell tenni, hogy társadalom szélesebb rétegeiből származó fiataloknak legyen lehetősége felsőoktatási intézménybe járni, és csökkenteni kell a lemorzsolódók számát
  • javítani kell az egyetemi képzés minőségét és relevanciáját, hogy kielégítse a diákok igényeit, és megfeleljen a munkaerőpiac szükségleteinek
  • ösztönözni és jutalmazni kell a kiválóságot az oktatás és a kutatás terén
  • több lehetőséget kell teremteni a hallgatók számára, hogy külföldi tanulmányok vagy szakmai gyakorlatok révén kiegészítő készségekre tegyenek szert
  • a jövőbeli ignyeket kielégítő európai tehetséggárda kinevelése céljából több kutatót kell képezni
  • szorosabbra kell fűzni a kapcsolatot az oktatás, a kutatás és az üzleti élet között
  • biztosítani kell, hogy a finanszírozás hatékony és célratörő legyen

  Noha az oktatáspolitika a tagállami kormányok hatáskörébe tartozik, az EU támogathatja modernizáló programjaikat.

  Ennek keretében a Bizottság többek között azt javasolja, hogy az EU dolgozza ki az egyetemek rangsorolásának uniós rendszerét, és hozzon létre egy olyan információs eszközt, amely a hallgatókat hivatott tanáccsal ellátni az egyetemi kurzusok kiválasztásával kapcsolatban Európában. Az uniós szintű kezdeményezések között szerepel egy diákhitelgarancia-keret létrehozása is, amelyet azok a hallgatók vehetnek majd igénybe, akik egy másik uniós országban végeznek mesterképzést.

  A 2014–2020 közötti uniós költségvetés kapcsán a Bizottság emellett azt javasolja, hogy az EU költéségvetésében jelentősen növelje meg az oktatásra, képzésre és ifjúságra (+73%), illetve a kutatásra (+46%) szánt összeget.

  További információ

   

  Európai felsőoktatás

  HÍREK
  HÍREK

   


  ISMERI MÁR?

  Utolsó frissítés: 2011/10/06  |Az oldal tetejére