Navigációs útvonal


RÓLUNK
Fotó: Horváth Dániel

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete


Szeptember 13-án avatják fel Magyarország legnagyobb és legkorszerűbb biogázüzemét Szarvason
Az oldal elküldése e-mailbenAz oldal elküldése e-mailbenNyomtatható változatNyomtatható változat
A publikálás dátuma: 2011/09/01

A 4,2 megawatt teljesítményű biogázüzem közel 500 millió forintos EU-támogatással, összesen 3,9 milliárd forintból valósul meg, és komplex módon szolgálja a gazdasági, környezetvédelmi és mezőgazdasági célokat.

  Szeptember 13-án avatják fel Magyarország legnagyobb és legkorszerűbb biogázüzemét Szarvason

  Az utóbbi időben megnőtt ugyan a biomassza, azon belül is a biogáz iránti kereslet az Európai Unióban, Magyarországon még kevésbé elterjedt, pedig az ország adottságai megfelelőek hozzá.

  Magyarország legnagyobb és legkorszerűbb biogázüzemét Szarvason a német Aufwind Neue Energien GmbH építette fel.A 4,2 megawatt teljesítményű, 56.000 négyzetméter alapterületű üzem építése 494 millió forintos európai uniós támogatással valósult meg. Az üzem a tervek szerint évente 12,8 millió köbméter biogázt állít elő. A beruházásban partnerként részt vesz a szarvasi Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. is: egyrészt alapanyaggal látja el a biogázüzemet, másrészt a cég telephelyén épül fel az a kiserőmű, amelyen keresztül fűtési és használati melegvízen kívül technológiai gőzt, illetve hűtési hidegenergiát és áramot is szolgáltatnak.

  A beruházó silózott cukorcirok és technológiai higítóvíz felhasználásával a környéken fellelhető és eddig nem hasznosított, több mint százezer tonna hulladék - például sertéshígtrágya és pulykaalmostrágya, vágóhídi hulladék, szennyvíziszap, és tejsavó - környezetbarát feldolgozását hajtja végre a biogázüzem telephelyen. Ezzel a környezet- és szagterhelés csökkentése mellett az üzem 27,6 millió kilowattóra áramot termel, ebből fedezik az üzem saját villamosenergia-igényét is. Az üzem ezenkívül magas értékű talajjavító tápanyagokat tartalmazó biotrágyát is előállít majd

  A szeptember 13-i avatóünnepség után a biogázüzem üzemeltetését legalább 20 évre tervezik.

  Günter Oettinger, az Európai Bizottság eneregiaügyekért felelős tagjának honlapja

  HÍREK
  HÍREK

   


  ISMERI MÁR?

  Utolsó frissítés: 2011/09/01  |Az oldal tetejére