Navigációs útvonal


RÓLUNK
Fotó: Horváth Dániel

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete


Hétfőn öttagú európai szakértői csoport kezdte meg munkáját a vörösiszap-katasztrófa helyszínén
Az oldal elküldése e-mailbenAz oldal elküldése e-mailbenNyomtatható változatNyomtatható változat
A publikálás dátuma: 2010/10/11

Hétfőn Franciaországból, Belgiumból, Svédországból, Ausztriából és Németországból érkeztek Magyarországra annak az európai polgári védelmi csapatnak a szakértői, akik segítséget nyújtanak a magyar hatóságoknak az ajkai vörösiszap-tározó sérülése kapcsán keletkezett szennyeződés felszámolása érdekében tett erőfeszítéseikben. A szakértők közvetlenül a baleset helyszínére érkeztek, az Európai Bizottság szombat (október 9.) óta Magyarországon tartózkodó összekötő tisztviselőjével együtt.

  Hétfőn öttagú európai szakértői csoport kezdte meg munkáját a vörösiszap-katasztrófa helyszínén

  Október 7-én, csütörtökön a magyar kormány az Európai Bizottság megfigyelési és tájékoztatási központjának (MIC) segítségét kérte. A magyar hatóságok egy 3-5 főnyi szakértői csoport segítségét kérték, melynek tagjai konkrét tapasztalatokkal rendelkeznek a lúgos iszap növény- és állatvilágban okozott káros hatásának kiküszöbölése illetve minimalizálása terén. Az EU polgári védelmi mechanizmusában részt vevő tagállamok gyorsan, és figyelemreméltó számú felajánlással reagáltak a felhívásra, 10 tagállam több mint 40 szakértő segítségét helyezte kilátásba. 

  A helyszínen a szakértői csapat az alábbi feladatokat fogja elvégezni:

  - Hozzájárulnak a lúgos iszap környezetre gyakorolt hatásának felméréséhez, különös tekintettel a mezőgazdasági földterületekre, a vízre – beleértve a talajvizet is – és az állat- és növényvilágra;

  - Szakértői tanácsot adnak a lúgos iszap káros környezeti hatásainak kiküszöbölése, megelőzése és minimalizálása terén;

  - Javaslatot tesznek a lakott és a mezőgazdasági területek méregmentesítésével kapcsolatos megoldásokra;

  - Felmérik a további szükséges lépéseket, a várható kockázatokat; javaslatot tesznek az érintett környezet, a lakott és a mezőgazdasági területek rehabilitációjára.

  Kristalina Georgieva, a válságkezelésért felelős uniós biztos az alábbiakat nyilatkozta: "A szakértői csapat gyors felállítása, illetve a tagállamok nagyvonalú felajánlásai egyértelműen rámutatnak, hogy az európai szolidaritás működik.Ebben a szükséghelyzetben szorosan együttműködünk a magyar hatóságokkal, hogy a katasztrófa áldozatainak segítségére legyünk és hogy csökkentsük a környezetet sújtó káros hatásokat."

  Előzmények

  Az európai polgári védelmi mechanizmus célja a katasztrófák során folytatott együttműködés elősegítése. A mechanizmus 31 tagot számlál; ezek az Európai Unió 27 tagállama, Horvátország, Izland, Liechtenstein és Norvégia. A mechanizmus révén a résztvevők egyesítik a katasztrófa sújtotta országok számára rendelkezésre bocsátható erőforrásokat. A mechanizmus gondoskodik az Európai Unión belüli és kívüli segítségnyújtás koordinációjáról. A tevékenységet az Európai Bizottság koordinálja a megfigyelési és tájékoztatási központon (MIC) keresztül. 2001. évi létrehozása óta a mechanizmus több mint száz válsághelyzetben nyújtott segítséget a tagállamokon belül (2010 májusában például a lengyelországi, romániai és magyarországi árvizek, valamint a portugál erdőtüzek kapcsán), illetve világszerte (az utóbbi időkben például Haitin, Chilében és Pakisztánban).

  További információk: MEMO/10/189.

  HÍREK
  HÍREK

   


  ISMERI MÁR?

  Utolsó frissítés: 2010/10/31  |Az oldal tetejére