Navigációs útvonal


RÓLUNK
Fotó: Horváth Dániel

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete


Jöhet az észt euró!
Az oldal elküldése e-mailbenAz oldal elküldése e-mailbenNyomtatható változatNyomtatható változat
A publikálás dátuma: 2010/05/12

Az euróövezeten kívüli tagállamok közül Észtország a következő, amely csatlakozhat az eurózónához.

    Jöhet az észt euró!

    Hat évvel azt követően, hogy belépett az Európai Unióba, Észtország teljesíti a vonatkozó feltételeket, és így készen áll arra, hogy bevezesse a közös európai valutát, az eurót.

    Az Európai Bizottság ma bejelentette: javasolni fogja az uniós tagállamok kormányainak, járuljanak hozzá ahhoz, hogy az ország 2011 januárjában az észt koronáról áttérhessen az euróra. Észtország csatlakozásával 17 tagúra bővül majd a közös európai valutát használó uniós tagállamok csoportja, az euróövezet.

    A bejelentés alapjául szolgáló jelentés English megállapítja: Észtország igen, ám az euróövezeten kívüli EU-tagállamok közül nyolc - Bulgária, a Cseh Köztársaság, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Románia és Svédország - még nem felel meg az euró bevezetéséhez szükséges feltételeknek. Az Egyesült Királyság és Dánia az eurózóna tekintetében az önkéntes kívülmaradás mellett döntött.

    Az euróövezetbe azok a tagállamok nyerhetnek felvételt, amelyek rendezett államháztartással és alacsony kamatlábakkal rendelkeznek, és amelyeknek pénzügyekkel kapcsolatos nemzeti jogszabályai összhangban vannak az uniós joggal. További feltételt jelent az ár- és az árfolyam-stabilitás.

    Az euró 1999-ben jelent meg számlapénzként a pénzügyi piacokon. Három évvel később a közös valuta készpénz formájában is forgalomba került.

    Az euróövezethez legutóbb Szlovákia csatlakozott. Az ország 2009-ben vezette be az eurót. A közös valutát napjainkban az 500 millió fős uniós lakosság közel kétharmada, mintegy 329 millió ember használja a mindennapok során fizetőeszközül.

    HÍREK
    HÍREK

     


    ISMERI MÁR?

    Utolsó frissítés: 2010/10/30  |Az oldal tetejére