Navigációs útvonal


RÓLUNK
Fotó: Horváth Dániel

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete


Ön hogyan képzeli el az európai mezőgazdaság jövőjét?
Az oldal elküldése e-mailbenAz oldal elküldése e-mailbenNyomtatható változatNyomtatható változat
A publikálás dátuma: 2010/04/13

Az EU nyilvános vitát kezdeményez az uniós agrárpolitikáról, mivel átfogó reformnak kívánja azt 2013-ban alávetni.

  Ön hogyan képzeli el az európai mezőgazdaság jövőjét?

  Az Európai Bizottság a héten bejelentette, hogy az uniós agrárpolitika átdolgozását tervezi az EU hosszú távú új gazdasági stratégiájával összhangban.  Dacian Cioloş mezőgazdasági biztos európai parlamenti beszédében azt mondta, hogy véleménye szerint a szakpolitika jelentős kihívások elé néz, példaként említve az éghajlatváltozást, az élelmiszer-ellátási gondokat és az erőforrásokra és a vidéki gazdaságokra nehezedő nyomást.

  A Bizottság a szakpolitika módosításáról szóló javaslatát várhatóan az év vége felé, a nyilvános vitára beérkező észrevételek áttekintése után terjeszti elő. A javaslat elfogadása esetén a változtatások az aktuális támogatási program 2013-ra időzített lejárta után lépnek majd életbe.

  A Bizottság azt reméli, hogy a júniusban befejeződő nyilvános vitához nemcsak mezőgazdasági termelők fognak hozzászólni, hanem fogyasztók, környezetvédők és állatvédő csoportok is.

  Az EU jelenleg egy tízéves gazdasági terv, az "Európa 2020" stratégia kidolgozásán munkálkodik. E tervnek valószínűleg messzemenő következményei lesznek a mezőgazdaságra nézve is, részben azért, mert a stratégia nagy hangsúlyt helyez majd a kis szén-dioxid-kibocsátású gazdaság megteremtésére.

  Mezőgazdasági politikája, a közös agrárpolitika révén az EU arra törekszik, hogy a mezőgazdasági termelőknek elfogadható életszínvonalat biztosítson, a fogyasztókat méltányos áron elegendő élelmiszerrel lássa el, és megőrizze Európa vidéki örökségét. A közös agrárpolitika évente hozzávetőleg 55 milliárd euróba kerül. Ez az összeg, melynek nagy része közvetlen támogatások formájában jut el a gazdálkodókhoz, az EU éves költségvetésének 40%-át teszi ki. Az Unió aktív lakosságának mintegy 5%-a dolgozik a mezőgazdaságban.

  Az EU a utóbbi évtizedekben jelentős agrárpolitikai változtatásokat vezetett be: többek között megszüntette a termelés mennyiségétől függő támogatásokat, és nagyobb döntési szabadságot adott a termelőknek abban, hogy a piac által igényelt termékeket termeljenek.

  Egy nemrég készült uniós felmérés DeutschEnglishfrançais azt mutatja, hogy az agrárpolitika széles körű támogatottságot élvez az európaiak körében. A válaszadók hatoda azt nyilatkozta, hogy nem sokallja a mezőgazdaságra fordított kiadásokat, sőt egy részük a jelenleginél nagyobb költségvetéssel is egyetértene.

  Annak kapcsán, hogy az EU a reformok folytatását tervezi, Cioloş biztos arra hívta fel a figyelmet, hogy nagy a tét: "Erre figyelmeztetnek bennünket az elmúlt két év eseményei."

  2008-ban hirtelen magasra szöktek a világpiaci élelmiszerárak, több országban tüntetéseket váltva ki. Tavaly az európai tejtermelők a tejárak zuhanása miatt vonultak utcára.

  A közös agrárpolitika 2013 után - mondja el Ön is véleményét

  HÍREK
  HÍREK

   


  ISMERI MÁR?

  Utolsó frissítés: 2010/10/30  |Az oldal tetejére