Navigációs útvonal


RÓLUNK
Fotó: Horváth Dániel

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete


A nők még mindig kevesebbet keresnek, mint a férfiak
Az oldal elküldése e-mailbenAz oldal elküldése e-mailbenNyomtatható változatNyomtatható változat
A publikálás dátuma: 2010/03/08

Az Európai Bizottság lendületet ad a nemek közötti bérkülönbség csökkentéséért tett erőfeszítéseknek. A nők az Európai Unióban átlagosan 18%-kal kevesebbet keresnek, mint a férfiak. A bérkülönbség alig csökkent az utóbbi 15 év folyamán, sőt, egyes országokban tovább növekedett.

  A nők még mindig kevesebbet keresnek, mint a férfiak

   

  Az a tény, hogy a fizetések terén továbbra is egyenlőtlenségek tapasztalhatók, méltánytalan a nőkkel szemben, és a gazdasági fejlődést is akadályozza – jelentette ki Viviane Reding DeutschEnglishfrançais , a jogérvényesülésért, az alapvető jogokért és az uniós polgárságért felelős új európai biztos. A társadalom elöregedése miatt az Európai Uniónak szüksége van a nők munkaerő-piaci részvételére.

  „Most, a válság időszakában a nemek közötti bérkülönbség olyan terhet jelent, melyet Európa nem engedhet meg magának” – nyilatkozta a biztos azon a sajtótájékoztatón, amelyet a Bizottság a március 8-i nemzetközi nőnapot megelőzően rendezett. Az eseményen Barroso elnök is részt vett.

  Viviane Reding ígéretet tett arra, hogy európai biztosként felhívja a munkaadók figyelmét a problémára, fellép a munkahelyi esélyegyelőség térnyeréséért, és támogatja olyan eszközök kifejlesztését, melyek alkalmasak a nemek közötti bérkülönbségek mérésére. Hozzátette: a munkaadók a jelenleginél szigorúbb szankciókra számíthatnak a jövőben.

  José Manuel Barroso elnök kijelentette: második elnökségi mandátuma alatt kiemelt prioritásnak számít majd a nők esélyegyenlősége. Ennek megfelelően a következő öt évben a Bizottság a szakpolitikák mindegyikének kialakítása során figyelmet szentel majd a nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos kérdéseknek. Az elnök öt kulcsfontosságú cselekvési területet határozott meg. Többek között kiemelt hangsúlyt kapnak a külkapcsolatokkal, a munkaerőpiacokkal, a döntéshozatalban betöltött szereppel és a nők elleni erőszakkal kapcsolatos intézkedések. A cselekvési területeket meghatározó nyilatkozat alapján – mely „a nők chartája”   Deutsch (de)English (en)français (fr)português (pt) nevet kapta – a Bizottság még az idei évben új stratégiát dolgoz ki a témában.

  Egy közelmúltbeli uniós felmérés English (en)  szerint az európaiak 80%-a szerint sürgős szükség van a nemek közötti bérkülönbség felszámolására. A bérkülönbség definíció szerint a nők és a férfiak órabére közötti átlagos különbséget jelenti a gazdaság egészére számítva. Pénzben kifejezve ez a jelenlegi viszonyok között azt jelenti, hogy azalatt az idő alatt, amíg egy férfi megkeres 1 eurót, egy nő csupán 82 eurócentet kap munkájáért.

  Az országok között éles különbségek tapasztalhatók. A bérrés értékét befolyásolja a férfiak és a nők körében jellemzően előforduló munkamodellek különbözősége. Példaként említhetők az egyes foglalkozásokban, illetve a teljes- és a részmunkaidős állásokban dolgozó férfiak és nők arányában, valamint a munkaviszony hosszában jelentkező eltérések.

  A bérrés nem feltétlenül jelez különbségeket a hasonló állást betöltők fizetésében. Ezt támasztja alá, hogy uniós tanulmányok szerint a közvetlen diszkrimináció visszaszorult az utóbbi években. A felmérések a kereseti különbségek okát ehelyett elsősorban a hagyományoknak, a sztereotípiák meglétének, valamint a munkavállalás és a magánélet közötti egyensúly megteremtésével kapcsolatos problémáknak tulajdonítják.

  Európában a női munkavállalók aránya emelkedőben van, és az egyetemekről kikerülő friss diplomások közel 60%-át nők alkotják. Ennek ellenére a férfiakhoz képest kevesebb nő tölt be felelősségteljes pozíciót a munkahelyeken, és többségük kevésbé jól fizető szakmákban helyezkedik el.

  Több női felsővezetőt!

  HÍREK
  HÍREK

   


  ISMERI MÁR?

  Utolsó frissítés: 2010/10/30  |Az oldal tetejére