Navigációs útvonal


RÓLUNK
Fotó: Horváth Dániel

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete


Haiti földrengés – az EU segítő kezet nyújt
Az oldal elküldése e-mailbenAz oldal elküldése e-mailbenNyomtatható változatNyomtatható változat
A publikálás dátuma: 2010/01/18

Az Európai Unió több mint 130 millió eurót folyósít kárenyhítési és helyreállítási munkálatok céljára Haitinak. A szigetország a későbbiekben további segélyekre számíthat.

  Haiti földrengés – az EU segítő kezet nyújt

  Január 12-én súlyos – a Richter-skála szerint 7-es erősségű – földrengés rázta meg Haitit. Alig telt el néhány óra, s az Európai Unió 3 millió euró értékben azonnali humanitárius segítséget nyújtott Haiti lakosságának. Ezt az összeget azóta további 27 millió euró követte, s az EU újabb 107 millió eurót biztosít a katasztrófát követő kárenyhítési és helyreállítási munkálatok finanszírozására. Az említett összegek fele új felajánlás, másik fele pedig a Haiti részére már korábban létrehozott pénzalapokból kerül kifizetésre.

  A hosszabb távú helyreállítás célját további 200 millió eurót szolgálja majd. Az uniós támogatás mértéke meghaladhatja az előirányzott értéket, ha a felmérések azt mutatják, hogy több pénzre van szükség. Az említett összegek azon a 92 millió eurón felül értendők, melyet az EU-tagállamok az elmúlt napokban már felajánlottak a földrengés sújtotta ország megsegítésére.

  A segélycsomag bejelentésére a hétfői rendkívüli brüsszeli ülést követően került sor, amelyen az európai katonák Haitiba történő kiküldése is napirendre került. A kérdésben még nem született döntés. Várható, hogy az elkövetkező hetek folyamán a világ politikusai nemzetközi konferencián tárgyalnak majd a Haitinak nyújtandó támogatásról. A találkozón a résztvevők át fogják tekinteni, hogyan lehet gyakorlati megoldások formájában kifejezésre juttatni a világ országainak segítő szándékát – nyilatkozta Catherine Ashton, az EU külügyi főképviselője.

  Az uniós tagországok gyorsan reagáltak a földrengés hírére, a közösségi katasztrófavédelmi mechanizmus beindítása révén pedig lehetővé vált, hogy az általuk felajánlott segítséget az Európai Bizottság összehangolja. Az uniós kutató-mentőcsapatok már a helyszínen vannak, és megkezdték a munkát. A segélyszállítmányokkal víztisztító berendezések, tábori kórházak, sátrak és más létfontosságú eszközök is érkeztek a szigetországba.

  Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja által elvégzett gyors kárfelmérés megállapításai értékes információkkal szolgálnak a kárenyhítési és segítségnyújtási intézkedések megtervezésénél, de hasznosak lesznek a későbbiekben, a helyreállítási munkálatok elvégzése során is.

  Karel De Gucht, az Európai Bizottság fejlesztésért és humanitárius segítségnyújtásért felelős tagja még a héten a haiti fővárosba, Port-au-Prince-be utazik, hogy személyesen tájékozódjon a helyzetről. A biztos a helyszínen találkozni fog a haiti hatóságok, az ENSZ és a legfontosabb segélyszervezetek képviselőivel, hogy megvitassa velük a segítségnyújtási intézkedések összehangolását.

  A jelenlegi becslések szerint a földrengés halálos áldozatainak száma eléri az 50 000-et, és hozzávetőleg 250 000 ember szorul azonnali segítségre. A természeti katasztrófa összességében nem kevesebb, mint 3 millió ember életére gyakorolt közvetlen hatást.

  Uniós humanitárius segítség Haitinak: további információk Englishfrançais

  HÍREK
  HÍREK

   


  ISMERI MÁR?

  Utolsó frissítés: 2010/10/30  |Az oldal tetejére