Navigációs útvonal


RÓLUNK
Fotó: Horváth Dániel

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete


A spanyol elnökség a Lisszaboni Szerződésre kíván összpontosítani
Az oldal elküldése e-mailbenAz oldal elküldése e-mailbenNyomtatható változatNyomtatható változat
A publikálás dátuma: 2010/01/05

A spanyol elnökség terveiben a gazdasági fellendülés, az EU nemzetközi színtéren játszott szerepe és a polgárok jogainak kérdése szintén előkelő helyet foglal el. Az új év kezdetétől Spanyolország tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztét. Spanyolország ígérete szerint az elnökség fő célja a Lisszaboni Szerződés végrehajtása lesz.

  A spanyol elnökség a Lisszaboni Szerződésre kíván összpontosítani

  A szerződés decemberben lépett életbe, megnyitva az utat egy sereg olyan változás előtt, amely elősegíti, hogy az uniós döntéshozatali eljárás hatékonyabbá váljon, és az EU a nemzetközi ügyekben kiemelkedő szerepet játszhasson. A változások között említhető a hathavonta gazdát cserélő elnökség átalakítása azzal a céllal, hogy a szerződés által létrehozott két új tisztség betöltője – az EU elnöke, illetve külügyi főképviselője – és a soros elnökség között szoros együttműködés alakuljon ki. Spanyolország az első olyan tagállam, amely a szerződés hatálya alatt tölti be a soros elnöki tisztet, ezért lehetősége van arra, hogy kijelölje a követendő irányt.

  A spanyol elnökség a következő hat hónapban arra törekszik, hogy az EU új elnökével, Herman Van Rompuyjel szorosan együttműködve kigondolja az egységes európai fellépés tervét, és segítse az Uniót abban, hogy egyetlen álláspontot képviselve, erőteljesebben jelenhessen meg a nemzetközi színtéren.

  Spanyolország részt vesz a EU külügyi szolgálatának és diplomáciai testületének felállításában is. A létrehozandó külügyi szolgálat élén Catherine Ashton főképviselő áll majd.

  A szerződés megköveteli az EU elnökségétől, hogy feladatait az elnökségben soron következő két tagországgal – Spanyolország esetében Belgiummal és Magyarországgal – együttműködve lássa el. Az „elnökségi trió” együttműködése a gyakorlatban 18 hónapos közös program formájában valósul meg.

  Az EU munkanélküliségi rátája 2009-ben elérte a 9,3%-ot (Spanyolországban pedig a 19,3%-ot), ezért a gazdaság talpra állítása a soros elnökség munkájának középpontjában fog állni. Az új európai növekedési és foglalkoztatási stratégia kidolgozása és a nemzetközi pénzügyi rendszer felügyeletének javítása a prioritások között szerepel. Spanyolország elnöksége során ezenkívül a nemek közötti esélyegyenlőség kérdésének is külön figyelmet kíván szentelni.

  A spanyol elnökség végül azt is tervezi, hogy elősegíti a polgárok Európájának megvalósulását – vagyis azt, hogy a Lisszaboni Szerződés által bevezetett petíciós jog révén az EU közelebb kerüljön az emberekhez.

  Spanyolország reméli, hogy elnöki tevékenysége előrelépést hoz az energiaellátás biztonsága, az éghajlatváltozás és a bevándorlás területén is.

   

  Kapcsolódó cikkek

   

  HÍREK
  HÍREK

   


  ISMERI MÁR?

  Utolsó frissítés: 2010/10/30  |Az oldal tetejére