Navigációs útvonal


RÓLUNK
Fotó: Horváth Dániel

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete


Megszületett a döntés az EU új vezető tisztségviselőiről
Az oldal elküldése e-mailbenAz oldal elküldése e-mailbenNyomtatható változatNyomtatható változat
A publikálás dátuma: 2009/11/23

Az európai vezetők a belga miniszterelnököt választották az EU első állandó elnöki posztjának betöltésére. A külügyi tisztséget pedig a brit Catherine Ashton, az EU kereskedelmi biztosa tölti be.

  Megszületett a döntés az EU új vezető tisztségviselőiről

  Az európai állam- és kormányfők izgalmas tárgyalások után egyhangú egyetértéssel hozták meg történelmi döntésüket Herman Van Rompuy és Catherine Ashton kinevezéséről.

  José Manuel Barroso elnök a következőképpen gratulált a két politikusnak: „Azt hiszem, a lehető legjobb döntés született az Európai Unió vezető tisztségeinek betöltéséről”.

  A 62 éves kereszténydemokrata Herman Van Rompuy képzése szerint közgazdász, és a közel egy éve Belgium miniszterelnöke. Sokak szerint az ő érdeme, hogy stabil helyzetet sikerült teremteni az országban a flamand és francia ajkú közösség közötti feszültségek idején.

  „Nem törekedtem e magas rangú tisztség betöltésére. Semmilyen módon nem próbáltam meg befolyásolni a döntést. Ma estétől kezdve azonban meggyőződéssel vállalom a megbíztást."

  A Tanács az Európai Bizottsággal egyetértésben az 53 éves Catherine Ashtont nevezte ki az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselői tisztségére. A politikus a Munkáspárt (Labour Party) tagja az Egyesült Királyságban, és a most formálódó új Bizottság alelnöki tisztét is betölti majd.

  A két új tisztséget a nemrégiben jóváhagyott Lisszaboni Szerződés hozta létre azzal a céllal, hogy erősödjön az EU világpolitikai jelentősége, valamint egyszerűbbé váljon a döntéshozatal.

  Az új elnök megbízatása két és fél évre szól. Az új tisztség a soros elnökség intézményét váltja fel, amely szerint az EU elnökségét félévente váltakozva tölti be egy-egy tagállam.

  Van Rompuy fő feladatai közé tartozik majd a tanácsi ülések elnöki szerepének ellátása, és ő fogja képviselni az Unió vezetőit a nemzetközi színtérten. Emellett ő képviseli majd a Tanácsot a többi európai uniós intézménnyel történő kapcsolattartás során.

  Catherine Ashton feladata az lesz, hogy biztonsági és védelmi intézkedésekre tegyen javaslatot. Az új tisztség munkáját segítő nemzetközi diplomáciai hálózat kiépítése is az ő hatáskörébe tartozik majd.

  Ashton asszony nyilatkozatában azt modta, hogy meglepetésként érte a kinevezés, amihez hivatalosan még a Parlamentnek is hozzá kell járulnia. „Nagy megtiszteltetés és büszkeség számomra, hogy felkértek e tisztség betöltésére. “

  Minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy a világon képviseljem az általunk vallott értékeket.”

  A főképviselői tisztség két jelenlegi feladatkört foglal magába: a közös kül- és biztonságpolitika főképviselőjének és a külügyi biztosnak a portfólióját.

  A kinevezések december 1-jén válnak hivatalossá, amikor a Lisszaboni Szerződés hatályba lép .

  A Tanács bejelentése az EU új vezetéséről Englishfrançais

  HÍREK
  HÍREK

   


  ISMERI MÁR?

  Utolsó frissítés: 2010/10/30  |Az oldal tetejére