Navigációs útvonal


RÓLUNK
Fotó: Horváth Dániel

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete


A FigyelőNet és a Népszava újságírója nyerte az idei Újságírói Díjat
Az oldal elküldése e-mailbenAz oldal elküldése e-mailbenNyomtatható változatNyomtatható változat
A publikálás dátuma: 2009/11/17

Balla István és Scipiades Erzsébet írásai versenyeznek tovább a európai fordulóban

Az Európai Bizottság idén hatodik alkalommal hirdette meg "A Sokszínűségért. A diszkrimináció ellen.” című információs kampány Újságírói Díját. A pályázatra Magyarországon összesen harmincnyolc írás érkezett, huszonnégy a hátrányos megkülönböztetéssel kapcsolatos fődíj kategóriájában, tizennégy pedig a különdíj kategóriában, amelynek témája idén a diszkrimináció és a szegénység közötti kapcsolat volt. A szeptember végén megrendezett értékelés során a zsűri a fődíjat Balla Istvánnak, a FigyelőNet rovatvezetőjének, a különdíjat pedig Scipiades Erzsébetnek, a Népszava újságírójának ítélte oda.

 

  A FigyelőNet és a Népszava újságírója nyerte az idei Újságírói Díjat

  Az Európai Bizottság "A Sokszínűségért. A diszkrimináció ellen.” című információs kampányának keretében idén is meghirdette az Újságírói Díjat. A pályázatra olyan, a nyomtatott sajtóban vagy online médiumoknál dolgozó újságírók pályázhattak, akik írásaikkal igyekeznek felhívni a társadalom figyelmét a sokszínűség előnyeire, valamint arra, hogy milyen jogok illetik meg azokat az embereket, akiket valamilyen hátrányos megkülönböztetés ért.

  A zsűri a fődíjat Balla Istvánnak, a FigyelőNet rovatvezetőjének ítélte. A „Mit látnak Budapestből a cigány gyerekek?” című cikk egyedülálló kezdeményezést mutat be. Ennek keretében a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem diákjai láttak vendégül olyan, mélyszegénységben élő magyar és roma gyerekeket, akik még soha nem jártak a fővárosban. A különdíj nyertese Scipiades Erzsébet, a Népszava újságírója lett „Zárjuk be, öljük meg? – Egy fehér ember feljegyzései Kelet-Közép-Európában” című cikkével, amely a sajókazai roma emberek életét, nehézségeit mutatja be.

  „Az Európai Bizottság által meghirdetett Újságírói Díj kiváló lehetőség arra, hogy felhívjuk a figyelmet egy mindenkit érintő problémára, a hátrányos megkülönböztetésre, valamint hogy bemutassuk a témával kapcsolatos európai uniós álláspontot” – mondta György Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője.

  Az idei évben az Újságírói Díj zsűrijében egyaránt részt vettek újságíró szakemberek, valamint a hátrányos megkülönböztetéssel foglalkozó szakértők. A zsűri tagjai voltak: Eötvös Pál, a Magyar Újságírók Szövetségének az elnöke; Szöllősiné Földesi Erzsébet, a Mozgáskorlátozottak Egyesületei Országos Szövetségének elnökségi tagja; Takács Judit szociológus kutató, az MTA Szociológiai Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa; Márton Izabella, a Magyar Szegénységellenes Hálózat igazgatója; Szerbhorváth György újságíró és Moskovits Ákos, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének sajtófőnöke.

  Az információs kampány keretében meghirdetett újságírói díjra olyan cikkekkel lehetett pályázni, amelyek 2008. november 1-je és 2009. augusztus 31-e között jelentek meg valamely online médiumban vagy a nyomtatott sajtóban. A pályázatra a huszonhét tagállamból több mint ötszáz újságíró nevezett be. Minden tagállamban a civil társadalom képviselőiből, antidiszkriminációs kérdésekben járatos szakemberekből és újságírókból álló szakértői zsűri ült össze és választotta ki a nemzeti díjazottakat, akik tovább versenyeznek az európai szintű döntőben, amelynek nyerteseit novemberben választják ki.

  A pályázatot az Európai Újságírók Szövetségével, az Európai Ifjúsági Sajtószövetséggel és az Európai Újságíró Központtal együttműködésben rendezték meg, a magyarországi partnere pedig a Magyar Újságírók Szövetsége volt. A díjazott cikkek letölthetők az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének honlapjáról.

  "A Sokszínűségért. A diszkrimináció ellen.” információs kampány Újságírói Díj magyarországi nyertesei:

  Fődíj: Balla István - Mit látnak Budapestből a cigány gyerekek?

  Különdíj: Scipiades Erzsébet - Zárjuk be, öljük meg? – Egy fehér ember feljegyzései Kelet-Közép-Európában A Virág utca rabosítása

  A kampánnyal kapcsolatos további információk:

  Pán-európai sajtóinformációk:

  Johannes Kleis, PLEON: +32 2 550 00 51 vagy johannes.kleis@pleon.com;

  Magyarországra vonatkozó információk:

  Korsós Kata, Pleon Live PR, 1/225-7835 vagy korsos@livepr.hu

  Az Európai Bizottság sajtószolgálata:

  Katharina von Schnurbein: +32 2 298 14 08 vagy katharina.von-schnurbein@ec.europa.eu

   

  HÍREK
  HÍREK

   


  ISMERI MÁR?

  Utolsó frissítés: 2010/10/30  |Az oldal tetejére