Navigációs útvonal


RÓLUNK
Fotó: Horváth Dániel

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete


Eurobarometer, 2009 tavasz: a magyarok globális választ várnak a válságra
Az oldal elküldése e-mailbenAz oldal elküldése e-mailbenNyomtatható változatNyomtatható változat
A publikálás dátuma: 2009/09/16

A 2009 tavaszán végzett és a budapesti Gerbaud Házban ma bemutatott Eurobarometer felmérés hátterét a gazdasági válság adta Magyarországon is az EU többi tagországához hasonlóan. A magyar megkérdezettek nagy arányban fejeztek ki aggodalmat a munkanélküliség és a gazdasági helyzet miatt. Az aktuális problémák megoldását tekintve sem voltak optimisták: az emberek háromnegyede szerint kimondottan rossz irányba haladnak a dolgok hazánkban. A hazai gazdaság kedvezőtlen helyzete a megkérdezettek szerint a világgazdaság folyamatainak is köszönhető.

  Eurobarometer, 2009 tavasz: a magyarok globális választ várnak a válságra

  Az Eurobarometer kérdéseire adott válaszokból az is kiderült 2009 tavaszán, hogy a magyar megkérdezettek nem elsősorban a nemzeti kormánytól vagy az EU-tól, hanem inkább a világ gazdasági nagyhatalmait magába foglaló G20-tól várják a válság elleni védelmet (27%). Az EU átlagát tekintve szinte azonos számban tartják a védekezésre alkalmasnak a G20-at (21%) és az EU-t (20%) a megkérdezettek. Itt is elmondható, hogy az egyes tagországok legkevésbé saját kormányukat tartják képesnek arra, hogy megküzdjön a krízissel.

  A magyarok többsége nemcsak az ország miatt aggódik, de saját életét tekintve sem elégedett a jelenlegi helyzettel. Hazánkban 2009 tavaszán a megkérdezettek kevesebb mint fele nyilatkozta, hogy összességében elégedett az életével. Nemzetközi összehasonlításban elmondható, hogy a magyarok még mindig a legkevésbé elégedett nemzetek között vannak az EU-ban. Az elégedettek aránya megegyezik azzal, amit Görögországban mért az Eurobarometer, ennél csak Bulgáriában mutatott ki alacsonyabb elégedettségi szintet a felmérés.

  2009 tavaszán a magyarok bizalmi listája élén továbbra is az ENSZ és az EU állt, a korábbi felmérések eredményéhez hasonlóan a megkérdezettek közel fele bízik bennük. Ettől jóval elmarad a parlament és a kormány iránt bizalmat érzők aránya. A politikai pártokban a magyarok mindössze egytizede bízik meg. Ezzel összefüggésben számos területen a magyarok elsöprő többsége számít az EU-ra és több döntéshozatali jogkört utalna uniós szintre.

  Annak ellenére, hogy a magyarok közel fele bízik az EU-ban, mindössze a megkérdezettek harmada szerint jó dolog az EU tagjának lenni. A többség semleges álláspontot képvisel abban a kérdésben, hogy hazánk helyzetében az uniós tagság inkább pozitív vagy negatív tényező. Kimondottan rossz dolog a tagság a megkérdezettek közel negyede szerint.

  Az Eurobarometer eredménye szerint az EU az utazás, a tanulás és a munkavállalás szabadságát jelenti elsősorban a magyarok és a többi tagország polgárai számára.

  2009 tavaszán az EU stratégiai területe közül az Európai Monetáris Unió és az egységes pénz, az euró bevezetésének támogatottsága hasonló mértékű  támogatottságot élvezett hazánkban (63%) mint az EU átlagában. Körülbelül ekkora arányban támogatják a magyarok a további bővítést is, ennél az EU polgárainak átlaga jóval kisebb lelkesedést mutat. Általánosságban elmondható, hogy a további bővítés támogatottsága jóval magasabb az újabb tagországokban, mint azokban, amelyek még 2004 előtt váltak az EU tagjaivá. A magyarok harmadánál (35%) és az EU lakóinak ötödénél (19%) az energiakérdések is kiemelt helyen szerepelnek.

  A teljes jelentés letölthető az alábbi linkről

  Eurobarometer 71, magyarországi nemzeti jelentés, 2009 tavasz >>> msw8 - 5 MB [5 MB]

  Háttér
  A Standard Eurobarometer Magyarországról szóló nemzeti jelentése a magyar polgárok Európai Unióval kapcsolatos kérdésekről alkotott véleményét vizsgálja és hasonlítja össze az EU területén élők véleményével. A tanulmány a 27 tagállamban és a tagjelölt országokban 2009 tavaszán végzett kutatás eredményeit tartalmazza. Az Eurobarometer általános jelentését az Európai Bizottság 1973 óta készíti el évente két alkalommal.

  A jelentést 2009 szeptember 16-án Duránszkai Gábor, a TNS Hungary ügyvezető igazgatója mutatta be. A bemutatót panelbeszélgetés követte a Gerbaud Házban megjelent érdeklődők előtt Csaba László, Csillag István és Vértes András részvételével, Kocsi Ilona moderálásával.

  HÍREK
  HÍREK

   


  ISMERI MÁR?

  Utolsó frissítés: 2010/10/30  |Az oldal tetejére