RÓLUNK
House

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete


Tenger, napfény és SMS
Az oldal elküldése e-mailbenAz oldal elküldése e-mailbenNyomtatható változatNyomtatható változat
A publikálás dátuma: 2009/07/01

Az EU véget vet a külföldi mobilhasználat (hívás, SMS-ezés és internetezés) indokolatlanul magas díjainak

  Tenger, napfény és SMS

  Az EU új szabályokat vezet be a külföldi mobilhasználatra, az ún. „barangolásra” vonatkozóan. A szabályok július 1-jén lépnek hatályba és legalább 60%-os költségcsökkentést eredményeznek majd a fogyasztóknak.
  A kiváló időzítéssel, azaz a nyári szezon előtt elfogadott új szabályok értelmében a távközlési vállalatok kevesebbet számíthatnak fel a más európai tagországból kezdeményezett, illetve ott fogadott mobiltelefon-hívások után.

  Ez az első alkalom, hogy az EU korlátozza a szöveges üzenetek és az adatszolgáltatások díját. A szabályok értelmében ráadásul csökkennek a külföldről kezdeményezett mobil telefonhívások díjának már megállapított felső határértékei is.

  Az európai uniós tagállamokból hazaküldött szöveges üzenetekért a szolgáltatók legfeljebb 11 eurócentet (vagy nemzeti valutában kifejezett ezzel egyenértékű összeget) számíthatnak fel a felhasználóknak. Ez kevesebb mint fele az eddigi díjnak, amely átlagosan 29 centet tesz ki (azaz sokkal többet, mint a belföldi SMS-ek után fizetett összeg). Az Európai Unió más tagállamaiba utazó uniós polgárok továbbra is ingyenesen fogadhatnak majd szöveges üzeneteket mobiltelefonjaikon.

  A többi barangolási szolgáltatás – pl. az e-mail- és képküldés, illetve az internetes böngészés – után fizetendő díjak esetében a felső határértékek meghatározására nagykereskedelmi szinten került sor. Ez azt jelenti, hogy a határértékek azokra a tarifákra vonatkoznak majd, amelyeket az egyik szolgáltató a másiknak felszámol.

  A viszonteladók számára a maximális díj letöltött megabájtonként 1 euró (szemben a jelenlegi megabájtonként 1,68 euró uniós átlagárral). Ez a viszonteladói díjplafon 2010-re 0,80 euróra, míg 2011-re 0,50 euróra csökken. A tarifák áfa nélkül értendők.

  A fogyasztók ezentúl olyan biztonsági korlátot határozhatnak meg számlájukhoz, amely alapesetben 50 eurós – tetszőlegesen növelhető – számlaösszeg elérésekor korlátozza a szolgáltatásokat. Ezzel a mechanizmussal elkerülhető lesz, hogy a fogyasztók kellemetlen meglepetésben részesüljenek a számla kézhezvételekor és úgy járjanak, mint például az a német állampolgár, akinek franciaországi utazása során egy TV-műsor letöltéséért 46 000 eurós összeget számláztak ki.

  Az új szabályok értelmében a mobilszolgáltatóknak a 30. másodperctől kezdve másodperc-alapon – nem pedig percalapon – kell számlázniuk a barangolási hívásokat. A várakozások szerint ez több mint 20%-kal fogja csökkenteni a telefonszámlák végösszegét.

  Az EU első ízben 2007-ben korlátozta az európai uniós tagországok között lebonyolított mobilhívások díjszabását, miután megállapítást nyert, hogy ezek a hívások átlagosan négyszer többe kerültek a belföldi hívásoknál, díjszabásuk pedig óriási eltéréseket mutatott a különböző tagállamok viszonylatában.

  A Bizottság barangolással kapcsolatos weboldala English
  Tenger, napfény és SMS (Sea, sun and SMS) a Facebookon English

  Kapcsolódó cikkek
  ISMERI MÁR?

  Eurojus: ingyenes jogi tanácsadás európai ügyekben

  A szolgálat ingyenes tájékoztatást nyújt a hozzá forduló állampolgároknak minden olyan ügyben, mely az Európai Unió közösségi jogára, illetve annak alkalmazására vonatkozik. Bővebben...


  TUDTA-E?
  Europe Direct

  … hogy Europe Direct néven az ország 17 városában működnek olyan tájékoztató irodák, ahol bárki ingyenesen választ kaphat az EU-val kapcsolatos kérdéseire?

  Bővebben...


  Utolsó frissítés: 2009/07/09  |Az oldal tetejére