RÓLUNK
House

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete


Újságíró Díj 2009: Figyelemfelkeltő szavak
Az oldal elküldése e-mailbenAz oldal elküldése e-mailbenNyomtatható változatNyomtatható változat
A publikálás dátuma: 2009/06/12

Pályázat uniós újságírók számára a diszkrimináció és a sokszínűség témájában

  Újságíró Díj 2009: Figyelemfelkeltő szavak

  Az Európai Bizottság immár hatodik alkalommal hirdeti meg „A sokszínűségért – a diszkrimináció ellen” újságírói pályázatát, amelynek célja, hogy az egyenlő elbánáshoz való jog beépüljön a köztudatba; ezzel egyidejűleg pedig tehetséges európai újságírókat mutasson be. A díj az elektronikus és a nyomtatott médiában publikáló újságírók előtt egyaránt nyitva áll. Az idei kiírás egy külön kategóriát is tartalmaz olyan cikkek díjazására, amelyek a szegénység és a diszkrimináció kapcsolatára fókuszálnak.

  A pályázat olyan uniós újságíróknak szól, akik írásaikkal hozzájárulnak a sokszínűség előnyeinek megértéséhez, valamint a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelemhez. A pályázat az Európai Bizottság ugyanazon néven futó „A sokszínűségért – a diszkrimináció ellen” kommunikációs kampányának részét képezi, melynek célja a sokszínűség előmozdítása és a hátrányos megkülönböztetéssel kapcsolatos jogok fokozott megismertetése egész Európában. A pályázat az Association of European Journalists, a European Youth Press, és a European Journalism Centre közös szervezésében jött létre.

  A pályázaton az Európai Unióban 2008. november 30. és augusztus 31. között, nyomtatott vagy elektronikus sajtóban megjelent újságcikkek vehetnek részt. A cikkeket a következő honlapon keresztül lehet beadni: http://journalistaward.stop-discrimination.info.

  A beadási határidő lejártát követően mind a 27 EU-tagállamban egy-egy nemzeti zsűri ül össze, és választja ki a nyertes munkákat. Ezt követően egy európai zsűri fogja kiválasztani a 27 nemzeti győztes közül a három legjobbat, egyben az Európai Újságírói Díj győztesét is. A legjobb pályázat 4500 eurós díjazásban részesül, a második illetve harmadik díj pedig 3000 illetve 2000 euróval jár.

  Az előző évekhez hasonlóan különdíjat is osztanak. 2010-hez közeledve, mely a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai éve lesz, a különdíj idén a hátrányos megkülönböztetés és a szegénység témáját tárgyaló cikkek között kerül kiosztásra. A különdíj nyertese 2500 eurós díjazásban részesül.

  tovább az Újságíró Díj 2009 honlapjára

  További információk:

  http://journalistaward.stop-discrimination.info

  www.stop-discrimination.info

  Special Eurobarometer 296 : Discrimination in the European Union – Perceptions, Experiences and attitudes

  ISMERI MÁR?

  Eurojus: ingyenes jogi tanácsadás európai ügyekben

  A szolgálat ingyenes tájékoztatást nyújt a hozzá forduló állampolgároknak minden olyan ügyben, mely az Európai Unió közösségi jogára, illetve annak alkalmazására vonatkozik. Bővebben...


  TUDTA-E?
  Europe Direct

  … hogy Europe Direct néven az ország 17 városában működnek olyan tájékoztató irodák, ahol bárki ingyenesen választ kaphat az EU-val kapcsolatos kérdéseire?

  Bővebben...


  Utolsó frissítés: 2009/07/01  |Az oldal tetejére