Navigációs útvonal


RÓLUNK
Fotó: Horváth Dániel

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete


Európa Nostra-díjat kapott a gyöngyösi Mátra Múzeum
Az oldal elküldése e-mailbenAz oldal elküldése e-mailbenNyomtatható változatNyomtatható változat
A publikálás dátuma: 2009/06/05

Az Európai Kulturális Örökség Díjak hivatalos díjátadó ünnepségén 7 fődíjat és további 21 kitüntetést adtak át a szicíliai Taorminában. A fődíjak egyikét a gyöngyösi Mátra Múzeum kapta a Kulturális örökség helyreállítása kategóriában.

  Európa Nostra-díjat kapott a gyöngyösi Mátra Múzeum

  Mátra Múzeum - Gyöngyös

  Az Európai Unió Kulturális Öröksége Díjat, vagyis az Europa Nostra-díjat 2002-ben az Európai Bizottság és az Europa Nostra együttesen indította útjára, hogy az európai kulturális örökséghez kapcsolódó kiemelkedő kezdeményezéseket jutalmazza olyan változatos kategóriákban, mint az épületek restaurálása és hasznosítása, a városi és természeti tájak helyreállítása, a régészeti lelőhelyek bemutatása, továbbá a műgyűjtemények megóvása. Díjaznak továbbá a kulturális örökségre vonatkozó kutatási, oktatási és figyelemfelkeltő projekteket, valamint egyéneknek vagy szervezeteknek az örökségvédelem területén nyújtott kiemelkedő teljesítményét is.

  A díjak célja az örökségvédelem magas szintű elvárásainak és minőséget garantáló eljárásainak támogatása, valamint az örökséget érintő, határokon átnyúló kapcsolatok ösztönzése. Azáltal, hogy a „példák erejét” mindenhova eljuttatják, a díjak az európai kulturális örökséget érintő további erőfeszítések és projektek ösztönzését is célozzák.
  Idén 24 országból összesen 138 pályázat és jelölés érkezett a különböző kategóriákban, és ezeket a helyszíneken független szakértők értékelték. Ezek közül választotta ki a legjobbakat a kulturális örökség díjak odaítélésére felállított négy zsűri valamelyike a közelmúltban lezajlott üléseiken. A projektek közül 28-at találtak díjazásra érdemesnek, és ezek közül hétnek ítélték oda a nagydíjat. A nagydíjak mindegyik nyertese 10 000 euró jutalomban részesült.

  A 10 000 EUR értékű nagydíjakat finnországi, görögországi, magyarországi, olaszországi, spanyolországi és egyesült királysági projektek kapták:

  - Kesälahti Church Bell Tower, Finnország,
  - Mátra Múzeum Gyöngyös, Magyarország
  - Chiesa di Santi Faustino e Giovita, Fasano di Gardone Riviera, Olaszország
  - High Level Bridge at Newcastle/Gateshead, Egyesült Királyság
  - The Noah’s Ark Project - Global Climate Change Impact on Built Heritage and Cultural Landscapes, Olaszország
  - Dr Glenn Murray from Segovia, Spanyolország
  - Sustainable Aegean Programme, Görögország

  A díjazott projektek >>>

   

   

  HÍREK
  HÍREK

   


  ISMERI MÁR?

  Utolsó frissítés: 2010/10/30  |Az oldal tetejére