Navigációs útvonal


RÓLUNK
Fotó: Horváth Dániel

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete


"Határokat húzni, határokat nyitni“: a Budapesti Német Iskola projektje az osztrák-magyar határnyitás 20. évfordulója alkalmából
Az oldal elküldése e-mailbenAz oldal elküldése e-mailbenNyomtatható változatNyomtatható változat
A publikálás dátuma: 2009/04/24

Miért kellett Magyarországon keresztül menekülniük a kelet-németeknek, ha októberben úgyis egyesült Németország?” Ez a kérdés egy középiskolás tanuló számára sokszor távoli, nehezen érthető. A szemtanúk élnek, közöttünk vannak, de a diákoknak ez már történelem – ők még nem is éltek, amikor mindez történt.

  "Határokat húzni, határokat nyitni“: a Budapesti Német Iskola projektje az osztrák-magyar határnyitás 20. évfordulója alkalmából

  A határnyitás huszadik évfordulója kapcsán pódiumbeszélgetést tartottak a Thomas Mann Gymnasium – Deutsche Schule Budapest diákjai számára április 24-én. Az eseményekben fontos szerepet játszó egykori résztvevők: Habsburg György, Jeszenszky Géza, Balog Zoltán, Németh István történész idézték fel a vasfüggöny lebontásának hátterét, a Páneurópai Piknik, a kelet-német menekültek befogadásának és továbbengedésének eseményeit. A diákok így közvetlenül találkozhattak az érintettekkel, kérdezhettek az egyes döntések miértjeiről, megismerhették a húsz évvel ezelőtti világ mindennapjait. Közelebb került hozzájuk a történelem, és éppen abban az intézményben, amely biztosan nem jöhetett volna létre a határnyitás, a német egyesítés, a rendszerváltás nélkül: a Deutsche Schule Budapest alapítására a határnyitást követő évben, 1990-ben került sor.

  A rendezvényt Németország és Ausztria budapesti nagykövetsége, továbbá az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete támogatta.

  HÍREK
  HÍREK

   


  ISMERI MÁR?

  Utolsó frissítés: 2010/10/30  |Az oldal tetejére