Navigációs útvonal


RÓLUNK
Fotó: Horváth Dániel

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete


Európai Uniós Egészségügyi Újságírói Díj
Az oldal elküldése e-mailbenAz oldal elküldése e-mailbenNyomtatható változatNyomtatható változat
A publikálás dátuma: 2009/02/17

Európai Uniós Egészségügyi Újságírói Díjat oszt ki a Bizottság 2009-ben. A díj az egészségügyi ellátással és a betegek jogaival foglalkozó színvonalas újságírást hivatott ösztönözni.

  Európai Uniós Egészségügyi Újságírói Díj

  A díjpályázat meghirdetésére az „Európa a betegekért” kampány részeként került sor. Az EU egészségügyi biztosa, Androulla Vassiliou által 2008 szeptemberében indított kampánnyal a Bizottság a nagyközönség figyelmét tíz olyan egészségpolitikai kezdeményezésére kívánja felhívni, melyeket részben 2008-ban fogadott el, részben pedig 2009 során fog elfogadni. E kezdeményezések közös célja: jobb egészségügyi ellátást biztosítani mindenkinek Európában. A kampány az uniós egészségpolitika és az uniós egészségügyi intézkedések bonyolult világában kíván eligazítást adni a nagyközönség számára.

  A kezdeményezések a következő kérdésekkel foglalkoznak: a betegek jogai a más tagállamban igénybe vett egészségügyi ellátás során, betegbiztonság, ritka betegségek, szervadományozás és szervátültetés, a rák elleni küzdelem, az egészségügyi dolgozók helyzete, az influenza elleni védőoltás, gyermekkori immunizáció, mentális egészség, valamint az antibiotikumok körültekintő alkalmazása.

  A díj azokat az újságírókat jutalmazza, akik áttekinthetővé tesznek az uniós polgárok számára olyan egészségügyi kérdéseket, amelyek a kampány témakörébe tartoznak, és akik írásaikban ismertetik a betegek és az egészségügyi dolgozók igényeit és gondolatait.

  A díj odaítélése a sajtószabadság és a pluralizmus szellemében fog lefolyni. Az esemény hátterében a Bizottság azon törekvése áll, hogy javítsa a kommunikációt az európai intézmények és az uniós polgárok között.

  A zsűri a 2008. július 2. és 2009 június 15. között (nyomtatott vagy elektronikus sajtóban) megjelent, az Európai Unió hivatalos nyelvein írt cikkek közül választja ki a legkiválóbbakat.

  A versenyen kizárólag olyan személyek indulhatnak, akik a 27 tagállam valamelyikének állampolgárai vagy lakosai, és rendelkeznek újságírói igazolvánnyal. Cikkeket beküldeni online pályázati űrlap kitöltésével lehet. Nevezési díj nincs. A cikkeket más személy is benevezheti a versenybe, nemcsak a szerző, de a pályázat csak akkor fogadható el, ha a szerző hozzájárul a nevezéshez.

  A díjkiosztóra 2009 őszén kerül sor.

  A nyertes kiválasztása két lépésben fog történni:

  1. Minden egyes tagállamban nemzeti zsűri választja ki az ország jelöltjét.

  2. Az európai uniós zsűri a jelöltek közül kiválasztja az uniós díj győztesét, valamint a második és harmadik helyezettet.

  Az „Európa a betegekért” kampány és az újságírói díj finanszírozása a 2008–2103. időszakra szóló második közösségi egészségügyi program költségvetéséből történik.

  Bejelentkezés és további információ: >>>

  HÍREK
  HÍREK

   


  ISMERI MÁR?

  Utolsó frissítés: 2010/10/30  |Az oldal tetejére