Navigációs útvonal


RÓLUNK
Fotó: Horváth Dániel

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete


December 21.: Magyarország csatlakozik a schengeni övezethez
Az oldal elküldése e-mailbenAz oldal elküldése e-mailbenNyomtatható változatNyomtatható változat
A publikálás dátuma: 2007/12/17

A schengeni övezet kibővítésének köszönhetően december 21. után már 24 ország határain át közlekedhetünk a határellenőrzésekkel járó bosszúságok nélkül. A résztvevő országok állampolgárai számára a belső határokon megszűnik a sorbaállás, az EU-n kívüli országok polgárai pedig egyetlen vízummal utazhatnak a teljes schengeni térség területén.

  see http://en.wikipedia.org/wiki/Image:SchengenAgreement_map.png

  Ünnepségek

  A határnyitást nem kevesebb mint 85 ellenőrző látogatás előzte meg 2006-ban és további 15 az idei évben. Ezek során a tagjelöltek bizonyították felkészültségüket az adatvédelem, a rendészeti szervek együttműködése és külső határok védelme terén.

  Az új schengeni tagországok hatalmas és sikeres erőfeszítéseire tekintettel, valamint figyelembe véve a mostani határnyitás szimbolikus jelentőségét Európa történelmében, december 21-22-én az Unió portugál elnöksége a tagállamokkal ünnepségsorozatot rendez az érintett határok több szakaszán. December 21-én a német-lengyel-cseh hármas határon, a cseh-szlovák határon, valamint a tallinni kikötőben, december 22-én a szlovák-osztrák, majd a magyar-osztrák határon, végül a szlovén-olasz határon ( részletek itt).

  A fentieket egészíti ki az Európai Bizottság Ausztriai és Magyarországi Képviselete, az Osztrák Köztársaság Szövetségi Belügyminisztériuma, a Magyar Köztársaság Igazságügyi és Rendészeti Minisztériuma valamint Sopron városa által szervezett emlékünnepség december 20-án, az egykori vasfüggöny átvágásának helyszínén. ( Részletek itt.)

  Mit jelent a határnyitás?

  A magyar állampolgárok külföldre utazásában és a külföldi állampolgárok Magyarországra történő beutazásában bekövetkező változásokról részletes tájékoztatást adnak a kövatkező magyar kormányzati oldalak:

  A schengeni csatlakozásról az Euvonalon, a Külügyminisztérium EU-tájékoztató portálján

  A schengeni csatlakozásról az Igazságügyi és Rendészeti minisztérium honlapján

  A schengeni csatlakozásról a Külügyminisztérium honlapján

  Kapcsolódó sajtóközlemény:

  2007-12-21 

  A schengeni térség bővítése: a személyek szabad mozgására vonatkozó európai célkitűzés megvalósítása

  HÍREK
  HÍREK

   


  ISMERI MÁR?

  Utolsó frissítés: 2010/10/30  |Az oldal tetejére