Navigációs útvonal

Regionális és kisebbségi nyelvek

Miről is van szó?

Az Európai Unióban több mint 60 őshonos regionális vagy kisebbségi nyelv létezik. Ezeket összesen kb. 40 millióan beszélik.

Van köztük olyan nyelv, mely egy adott országban a lakosság többségének anyanyelve, más országokban viszont kisebbségi nyelvnek számít, és van köztük olyan nyelv is, melyet kizárólag kisebbségi csoportok beszélnek – pl. a jiddis és a cigány nyelv.

Csaknem mindegyik regionális és kisebbségi nyelvet beszélő közösségről elmondható, hogy csak nehézségek árán tudja biztosítani az általa beszélt nyelvek fennmaradását és fejlődését. Kihalás fenyegeti például a számi nyelveket, melyeket egyes helyeken mindössze néhány száz főből álló közösségek beszélnek Észak-Finnországban, Svédországban, Norvégiában és a Kola-félszigeten (Oroszországban).

A nyelvpolitikai döntések túlnyomó többségét a tagállami kormányok hozzák meg. Ez vonatkozik azokra a nyelvekre is, amelyekről az Európa Tanács égisze alatt elfogadott Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Kartája rendelkezik.

A döntéshozatalban azonban az oktatás terén tevékeny szolgáltatók, a regionális és helyi hatóságok, a munkáltatói szervezetek, a média és a szakszervezetek is részt vesznek.

Mi az EU szerepe ezen a téren?

Az Európai Bizottság a tagállami kormányokkal és különböző érdekképviseleti csoportokkal együtt azon dolgozik, hogy közös célok meghatározására kerüljön sor. A Bizottság ezen túlmenően támogatja a felek erőfeszítéseit – elsősorban azáltal, hogy ösztönzi a bevált módszerek átadását és átvételét.

Az említetteken kívül az intézmény olyan projektek és partnerségek finanszírozásához is hozzájárul, amelyek a kisebbségi nyelvek megismertetésére, tanításuk és tanulásuk előmozdítására, és ezáltal fennmaradásuk elősegítésére törekednek. Példaként említhető az Euromosaic-tanulmány, mely áttekintést ad az Európai Unióban beszélt nyelvek sokszínűségéről.

Mit tesz az EU?

Az EU finanszírozást biztosít a következő projektek számára:

  • CRAMLAP („kelta regionális és kisebbségi nyelvek külföldön”) – a regionális és a kisebbségi nyelvek részére az európai felsőoktatási ágazatban biztosított támogatás kiértékelése,
  • NPLD (hálózat a nyelvi sokszínűség előmozdításáért) – nyelvpolitika és nyelvtervezés Európában az „alkotmányos”, a regionális és a kisebb állami nyelvek vonatkozásában.

Az Erasmus+ program lehetőségeket kínál új stratégiai partnerségek létrehozására a regionális és a kisebbségi nyelvek oktatása és tanulása terén.