Kruimelpad

Nieuws

Verschillende variëteiten van het Nederlands leren verstaan

Het project Dutch++ wordt in het kader van het 'Lifelong Learning Programme' ('Key Activity 2', talen) medegefinancierd door de EACEA.

 

In dit project werken vier partners samen aan een online leerplatform dat leerders en sprekers van het Nederlands uitnodigt om hun kennis van het „echte Nederlands“ in het taalgebied – d.w.z. in Nederland, Vlaanderen en Suriname – uit te breiden. De vier partnerinstellingen zijn de afdeling voor Neerlandistiek van de Universiteit van Wenen (coördinator), het Talencentrum van de Universiteit van Tilburg in Nederland, de Lerarenopleiding van 'Thomas More University College' in België en de afdeling Nederlands aan de FU Berlijn. In het eerste projectjaar was ook het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) in Paramaribo, Suriname, partner in het project.

Het hoofddoel van Dutch++ is de versterking van het bewustzijn voor variatie binnen het Nederlands. Terwijl leerboeken zich doorgaans toeleggen op „de Nederlandse taal“, leren de gebruikers dat „de Nederlandse taal“ niet bestaat. In elke stad of regio en in elk land heeft het Nederlands zijn eigen kenmerken. De Nederlandse taal van de jongeren verschilt van het Nederlands dat door de generatie van hun ouders wordt gesproken, net zoals managers op kantoor anders praten dan met vrienden in de kroeg.

Op dit moment stelt Dutch++ tekst- en audiomateriaal alsook videofragmenten ter beschikking die diverse variëteiten van het Nederlands illustreren. Bovendien is er een gedeelte waarin de nadruk wordt gelegd op specifieke linguïstische situaties en functies – bv. hoe je de rekening in een café betaalt. Leerders van het Nederlands kunnen meer te weten komen over hoe deze functies in verschillende delen van het taalgebied gerealiseerd worden. Verder bevat Dutch++ sets van online oefeningen waarmee leerders hun vaardigheid kunnen testen om concrete taaluitingen te begrijpen, bv. als een kelner vraagt: „Hebt u het niet kleiner?“.

Het project zal nog één jaar duren, en de tweede evaluatieronde door potentiële gebruikers zal binnenkort van start gaan. Mocht u geïnteresseerd zijn in deelname aan deze evaluatie, stuur dan a.u.b. een e-mail naar het volgende adres:

iris.puchner@univie.ac.at