Navigacijska pot

Pomembno obvestilo za naše obiskovalce

Zahvaljujemo se vam za obisk spletišča Evropske komisije o jezikih.

Spletišče bomo kmalu prestavili in združili z novim spletiščem Izobraževanje in usposabljanje, ki bo prilagojeno uporabi z mobilnimi napravami ter bo vsebovalo tudi razdelek o večjezičnosti in učenju jezikov. Veselimo se vašega obiska na našem novem spletišču o izobraževanju in usposabljanju, veseli bomo tudi vašega mnenja o njem.

LanCook logo

Novice

LanCook

  • Datum začetka : 11/12/2013 10:38:03

Spodbujanje učenja evropskih jezikov, mobilnosti in sodelovanja s pomočjo kuhanja in tehnologije

 

LanCook, angleška okrajšava za učenje o jezikih, kulturah in kulinariki v digitalnih interaktivnih kuhinjah je inovativni projekt, ki spodbuja znanje tujih jezikov in motivacijo za njihovo rabo; prav tako pa krepi njihov pomen v EU. To dosega s kombinacijo kuhanja, tehnologije in učenja jezikov. Je rezultat močnega partnerstva strokovnjakov za učenje in poučevanje jezikov s Finske (Univerza v Helsinkih), Italije (Univerzi iz Modene in Emilije), Nemčije (Univerza iz Paderborna), Španije (Avtonomna univerza iz Barcelone) ter Velike Britanije (Univerza iz Newcastla).

LanCook deluje od decembra 2011 naprej; združuje ustvarjanje in rabo večjezičnih učnih materialov, ki temeljijo na različnih nalogah in s pomočjo katerih učenci lahko skuhajo jedi sedmih evropskih kultur in držav: Anglije, Finske, Francije, Italije, Katalonije, Nemčije in Španije. Učno gradivo LanCook je nastalo ob podpori Programa za vseživljenjsko učenje (Aktivnost 2: Jeziki) in uporablja tehnologijo digitalnih senzorjev, kar omogoča učno izkušnjo v realni situaciji. Materiali (za CEFR stopnje A do C) delujejo s "prenosno kuhinjo", ki s pomočjo senzorjev postopoma vodi učenca skozi korake priprave jedi. Digitalni senzorji so povezani z vso opremo in sestavinami in omogočajo kuhinji, da zazna in oceni aktivnost učenca pri kuhanju.

Trenutne aktivnosti projekta vključujejo preizkušanje materialov v petih partnerskih centrih in s preko 250 učenci, med katerimi so odrasli, študenti in dijaki poklicnih šol, pa tudi priseljenci ter tuji študenti. Od novembra 2013 naprej bo LanCook pripravil končne verzije materialov ter organiziral kuharske tečaje s "prenosno kuhinjo" v organizacijah na lokalni ravni ter v centrih za vseživljenjsko učenje. Projekt bo vrhunec dočakal na mednarodnem dogodku ob praznovanju evropskega dneva jezikov 2014.

Za več informacij obiščite spletno stran ali pošljite sporočilo na paul.seedhouse@newcastle.ac.uk.

 
11/12/2013
sl