Navigointipolku

LanCook logo

Uutiset

LanCook

  • Aloituspäivä : 11/12/2013 10:38:03

Kielenoppimisen, liikkuvuuden ja yhteistyön edistämistä tekniikan ja ruoanlaiton avulla

 

LanCook – lyhenne englannin kielen sanoista Learning languages, cultures and cuisines in digital interactive kitchens – on innovatiivinen projekti, joka lisää vieraiden kielten taitoa ja kielenoppimisen motivaatiota EU:ssa. Tavoitteisiin pyritään yhdistämällä ruoanlaitto, tekniikka ja kielenoppiminen. Projektiin osallistuu innostunut kansainvälinen työryhmä kielenopettamisen ja oppimisen asiantuntijoita Suomesta (University of Helsinki), Saksasta (University of Paderborn), Italiasta (The University of Modena and Reggio Emilia), Espanjasta (Universitat Autònoma of Barcelona) ja Isosta-Britanniasta (Newcastle University).

Joulukuussa 2011 alkanut LanCook-projekti kehittää ja testaa tehtävälähtöiseen oppimiseen perustuvia oppimateriaaleja, joiden avulla kaikentasoiset kielenoppijat (tasoilta A–C) voivat tehdä ruokaa seitsemällä eurooppalaisella kielellä: englanniksi, espanjaksi, italiaksi, katalaaniksi, ranskaksi, saksaksi ja suomeksi. LanCookin materiaalit kehitetään Elinikäisen oppimisen ohjelman tuella (Key Activity 2: Languages). Materiaaleissa käytetään digitaalista liikesensoritekniikkaa, jonka avulla luodaan todelliseen toimintaan sidottu kielenoppimistilanne. Ruoanlaitto tapahtuu ”siirrettävässä keittiössä”, jossa liikesensoritekniikkaa käytetään oppijoiden ohjaamiseen askel askeleelta ruoan valmistuksessa. Liikesensorit on kiinnitetty keittiövälineisiin ja ruoka-aineisiin, mikä mahdollistaa sen, että keittiö voi seurata ja arvioida opiskelijan selviytymistä tehtävän eri vaiheissa.

Tällä hetkellä LanCook-projektissa testataan materiaaleja. Yli 250 kielenoppijaa kokeilee materiaaleja projektin viidessä yhteistyöyliopistossa. Testaajat ovat niin yliopiston tutkinto-opiskelijoita, vaihto-opiskelijoita kuin maahanmuuttajia. Marraskuusta 2013 lähtien keskitytään oppimateriaalien viimeistelyyn ja keittiöiden esittelyyn mediassa ja paikallisella tasolla eri kielenopetusorganisaatioissa. Projektin tunnetuksi tekeminen huipentuu kansainväliseen esittelytapahtumaan, jolla juhlistetaan Euroopan kielten päivää 2014.

Lisätietoa saat verkkosivuiltamme tai lähettämällä sähköpostia professori Salla Kurhilalle (salla.kurhila@helsinki.fi).