Navigacijska pot

Pomembno obvestilo za naše obiskovalce

Zahvaljujemo se vam za obisk spletišča Evropske komisije o jezikih.

Spletišče bomo kmalu prestavili in združili z novim spletiščem Izobraževanje in usposabljanje, ki bo prilagojeno uporabi z mobilnimi napravami ter bo vsebovalo tudi razdelek o večjezičnosti in učenju jezikov. Veselimo se vašega obiska na našem novem spletišču o izobraževanju in usposabljanju, veseli bomo tudi vašega mnenja o njem.

*

Novice

INTERMAR: Večjezični pristop k sporazumevanju v pomorstvu

  • Datum začetka : 29/11/2013 17:30:19

Jeziki, tako kot morje, nas ne ločujejo, pač pa osvobajajo!

 

Projekt INTERMAR pomaga spodbujati medsebojno razumevanje in učenje jezikov skozi razumevanje sorodnih jezikov v kontekstu pomorstva. Od novembra 2011 naprej je 18 partnerjev razvijalo učne vire za 60-urni tečaj za mornarje.

Sedem modulov tečaja, razvitih v prvem letu projekta, so testirali na osmih različnih pomorskih akademijah v letih 2012-2013. Sedaj so pripravljeni za uporabo na podobnih evropskih institucijah. Prinašajo inovativni pristop k učenju tujih jezikov ter k medkulturni komunikaciji.

Vire za tečaj so objavili na dogodku Intermar za vse, ki je združil projektne partnerje ter predstavnike 28 pomorskih akademij iz 14 držav EU. 20. in 21. septembra 2013 so se udeleženci seznanili s konceptom "razumevanja sorodnih jezikov" ter spletno stranjo Intermar. Pet študentov s partnerskih akademij je na okrogli mizi predstavilo svoje izkušnje s tečajem, še ena okrogla miza je obravnavala načine za vključevanje tega tečaja v institucionalni učni načrt.

Pomen pristopa, ki ga ponuja Intermar za profesionalno usposabljanje pomorcev, je dobil svojo potrditev. Udeleženci so posebej poudarili njegovo vlogo pri razvijanju medkulturne zavesti, večjezičnosti, učnih strategij in spodbujanja vseživljenjskega učenja. Pokazali so pripravljenost za rabo učnih virov ob podpori partnerjev projekta. Zato načrtujejo več dvostranskih srečanj, na dolgi rok pa tudi sporazume o pripravi usposabljanja za učitelje.

Več podrobnosti o projektu Intermar ter prosto dostopni viri je na voljo na spletni strani.

 
29/11/2013
sl