Navigacijska pot

German Connects

Novice

Nemščina povezuje

  • Datum začetka : 10/09/2013 08:52:16

Reklamna kampanja za spodbujanje učenja nemščine na Irskem

 

V splošnem je jezik za kulturo to, kar je ključ za vrata: omogoča nam dostop in odkriva nova prostranstva. Prostranstva kultur in idej in predvsem prostore, kjer živijo drugi ljudje. Učenje tujih jezikov nam pomaga vzpostavljati stike z drugimi, jih bolje razumeti in živeti ter delati z njimi.

Nemščina je še posebej jezik priložnosti. Znanje nemščine pomembno izboljša zaposljivost Ircev, ki iščejo službe v večjezičnem okolju na Irskem, kjer podjetja potrebujejo kadre tako s specifičnimi znanji kot z znanjem tujih jezikov. Dobro znanje nemščine ponuja tudi enostaven dostop do nemško-govorečega trga delovne sile v Evropi; ta se sooča z demografskimi spremembami in mu zato primanjkuje usposobljenih delavcev.

Zato sta nemško veleposlaništvo ter Goethe Institut v Dublinu skupaj z veleposlaništvoma Avstrije in Švice sprožila reklamno kampanjo, ki spodbuja učenje nemščine na Irskem. Glavni partnerji so Nemško-irska gospodarska zbornica, Nemška akademska služba za izmenjavo (DAAD), Združenje za nemške študije na Irskem (GSAI), Delovna skupina "Poslovna nemščina na Irskem" (BuGI), Društvo učiteljev nemščine na Irskem (GDI) ter številne irske institucije s področja srednje- in visokošolskega izobraževanja. Podporo so izrazile tudi mnoge izobraževalne in poslovne institucije.

Kampanja bo nagovorila širok spekter irskega prebivalstva: učence in dijake, študente, starše, ravnatelje šol, poslovneže in oblikovalce politik. Sporočiti želi, da se je vredno naučiti pomembnega jezika, kakršen je nemščina.

Po uspešni medijski kampanji februarja in marca letos potekajo pogajanja z irskimi, nemškimi in mednarodnimi podjetji s sedežem na Irskem, da bi razvili program pripravništev za tiste, ki se učijo nemščine na drugi in tretji stopnji. Iščejo podjetja, ki bi bila pripravljena ponuditi kratka pripravništva potencialnim zaposlenim, denimo med poletnimi, jesenskimi ali spomladanskimi počitnicami. Od oktobra naprej bo potekala tudi potujoča akcija "Deutschmobil".

Več informacij najdete na spletni strani Nemščina povezuje.

 
10/09/2013
sl