Kruimelpad

German Connects

Nieuws

German Connects

  • Begindatum : 10/09/2013 08:52:16

Een campagne om in Ierland het leren van Duits te promoten

 

Men kan stellen dat taal de sleutel is waarmee wij toegang krijgen tot een andere cultuur. Taal ontsluit een nieuwe ruimte die wij kunnen verkennen. Een ruimte met tradities, gebruiken en opvattingen, maar ook en vooral een ruimte van mensen. Door vreemde talen te leren, kunnen wij met anderen communiceren, ze beter begrijpen en met ze samenleven en samenwerken.

Duits is een taal die deuren opent: Wie in Ierland Duits spreekt en werkt zoekt in een internationale omgeving, vergroot zijn kansen. Ierse bedrijven zijn op zoek naar mensen met beroepsvaardigheden die ook vreemde talen spreken. Goede kennis van het Duits geeft bovendien toegang tot de Duitstalige arbeidsmarkten in Europa, die ten gevolge van de demografische ontwikkelingen te kampen hebben met een gebrek aan vakmensen.

De Duitse Ambassade en het Goethe Instituut te Dublin hebben daarom samen met de ambassades van Zwitserland en Oostenrijk een campagne gelanceerd om in heel Ierland het leren van Duits te stimuleren. Hun voornaamste partners zijn de German-Irish Chamber of Industry and Commerce, de German Academic Exchange Service (DAAD), de German Studies Association in Ireland (GSAI), de "Business German in Ireland Working Group" (BuGI), de "Association of German Teachers in Ireland" (GDI) en een aantal Ierse Instellingen voor secundair en tertiair onderwijs. Ook de zakenwereld heeft positief op het initiatief gereageerd.

De campagne wil laten zien dat Duits leren heel nuttig kan zin en wil allerlei bevolkingsgroepen bereiken: scholieren, studenten, ouders, schooldirecteuren, politieke besluitvormers en de zakenwereld.

Na een succesvolle mediacampagne in februari en maart wordt nu met Ierse, Duitse en internationale bedrijven die in Ierland gevestigd zijn, gekeken naar de mogelijkheden om stages te organiseren voor leraren Duits uit het secondaire en tertiair onderwijs. De bedoeling is bedrijven te vinden die belangstellende leraren een werkstage willen aanbieden tijdens één van de schoolvakantieperiodes. In oktober 2013 gaat ook een "Road show" (Deutschmobil) van start.

Voor meer informatie klik: German Connects' website.

 
10/09/2013
nl