Navigacijska pot

*

Novice

JEZIKI SREČAJO ŠPORT

  • Datum začetka : 30/07/2013 09:32:02

Šport kot spodbuda za učenje jezikov

 

Languages meet Sport” je projekt s podporo Programa za vseživljenjsko učenje, ki izrazno moč športa uporablja za promocijo jezikovne raznolikosti in večjezičnosti. Od 2009 naprej so organizirali tri letne festivale, s čimer so pripeljali skupaj preko sto evropskih projektov, ki združujejo učenje jezikov ter šport – to pa sta dve močni orodji za izobraževanje, medsebojno razumevanje ter medkulturni dialog.

Šole, univerze, športni klubi in medijske hiše so predstavili svoje programe in najboljše prakse ter tako razkrili presenetljiv mozaik jezikov in kultur, ki sobivajo v športu. V teh treh letih so povedali veliko zgodb o športu in jezikih ter veliko dobrih praks, denimo program kluba Arsenal Double Club na temo učenja jezikov skozi nogomet; program "Campus solidarity" kluba Inter, ki revnim otrokom po svetu omogoča pravico do igre. UEFA je predstavila spot "Različni jeziki, en cilj", ki so ga predvajali med tekmami Lige prvakov, MTV News pa je prikazal svoj program zgodb za izboljšanje vključenosti skozi šport. Italijanska kriket liga U-17 je ponosno predstavila zmage ekipe, ki jo sestavljajo skoraj samo pakistanski, bengalski in indijski priseljenci, ekipe, kakršne bomo morda v prihodnje gledali v evropskih nacionalnih formacijah.

Leta 2012 je “Languages Meet Sport” festival na temo regionalnih in manjšinskih jezikov raziskoval povezavo med jezikom in identiteto. Udeleženci so imeli priložnost spoznati lokalne kulture skozi jezike in šport. Festivala se je udeležilo preko 700 študentov in delegatov, ki so lahko v praksi izkusili kombinacije jezikov, športov in regij. Na delavnicah so lahko izvajali rap v furlanščini, kolesarili v baskovščini, se igrali tradicipnalne frizijske in cornwallske igre, se učili telesne govorice maorskega plesa haka, peli večjezično pesem z olimpijskih iger 2012 in tako spoznali pomen jezikovne raznolikosti.

Naslednja izdaja festivala leta 2014 bo na temo aktivnega staranja: športna združenja za starejše in profesionalni športni klubi bodo lahko sodelovali v jezikovnem in športnem dogodku in tako delili svojo strast do športa in miganja v veliko jezikih.

Se vidimo 2014 na “Languages meet sport for active ageing”!

 
30/07/2013
sl