Διαδρομή πλοήγησης

Εκδηλώσεις

Πάρτε μέρος στη συζήτηση για τις γλώσσες 2015!

Μαζί με υπαλλήλους της ΕΕ και επαγγελματίες από τον χώρο των γλωσσών παρακολουθήστε σε ζωντανή μετάδοση μια διαδικτυακή συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες με θέμα τις προκλήσεις της πολυγλωσσίας στα σχολεία, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία.

 

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 25 Σεπτεμβρίου 2015 μεταξύ 12.15 και 00.14 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης). Θα έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε μεταξύ 24 διαφορετικών γλωσσών - μια μοναδική ευκαιρία να βιώσετε από κοντά τις δεξιότητες των διερμηνέων ταυτόχρονης διερμηνείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Περί τίνος πρόκειται;

Το συνέδριο θα ξεκινήσει με μήνυμα της αντιπροέδρου Κρισταλίνας Γκεοργκίεβα, η οποία θα τονίσει τον καίριο ρόλο των γλωσσών για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και θα συζητήσει τις προκλήσεις που παρουσιάζει η διοίκηση ενός πολυγλωσσικού οργανισμού. Ο αντιπρόεδρος και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ioan Mircea Paşcu θα εκθέσει την άποψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Άλλοι ομιλητές:

  • Alex Rawlings, νεαρός γλωσσομαθής/επιχειρηματίας, ο οποίος θα δώσει την προσωπική του γνώμη σχετικά με το γιατί οι γλώσσες είναι σημαντικές
  • Nathalie Auger από το πανεπιστήμιο του Μονπελιέ της Γαλλίας, η οποία θα εξηγήσει πώς η γλωσσική πολυμορφία μπορεί να κάνει τα μαθήματα γαλλικών ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και αποτελεσματικά
  • Maurice Crul από το πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, ο οποίος θα ομιλήσει για το πώς η μεγάλη γλωσσική πολυμορφία επηρεάζει τη σχολική εκπαίδευση και την ευρωπαϊκή αγορά εργασίας.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Shada Islam, δημοσιογράφος, συγγραφέας και υπεύθυνος πολιτικής στην ομάδα προβληματισμού «Friends of Europe».

Οι συμμετέχοντες στις Βρυξέλλες θα μπορούν επίσης να λάβουν μέρος σε ένα από τα πέντε παράλληλα εργαστήριαpdf(157 kB) Επιλέξτε μεταφράσεις του προηγούμενου συνδέσμου  .

Οι εκδηλώσεις στις Βρυξέλλες διοργανώνονται από κοινού από τις γενικές διευθύνσεις Εκπαίδευσης και Πολιτισμού, Ανθρώπινων Πόρων, Διερμηνείας και Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη βοήθεια της Eurostat.

Τι συμβαίνει σε άλλα μέρη της Ευρώπης;

Μαθήματα γλωσσών, παιχνίδια, ομιλίες, συνέδρια, ραδιοφωνικές εκπομπές … ό,τι μπορείτε να φανταστείτε θα συμβαίνει κάπου στην Ευρώπη - είτε στις 26 Σεπτεμβρίου, είτε μερικές εβδομάδες πριν ή μετά.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις του 2015 θα βρείτε:

Γιατί γιορτάζουμε αυτή την ημέρα;

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα των Γλωσσών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου και τιμά τη γλωσσική πολυμορφία μιας ηπείρου με

  • 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ,
  • 60 περίπου περιφερειακές/μειονοτικές γλώσσες
  • και πάνω από 100 άλλες που ομιλούν άτομα από άλλα μέρη του κόσμου.

Είναι μια ευκαιρία:

  • ευαισθητοποίησης στην τεράστια ποικιλία γλωσσών που διαθέτει η Ευρώπη,
  • προώθησης της πολιτιστικής και γλωσσικής πολυμορφίας, 
  • ενθάρρυνσης ατόμων όλων των ηλικιών να μάθουν ξένες γλώσσες - η γνώση περισσοτέρων γλωσσών διευκολύνει την εύρεση εργασίας και ευνοεί την ανάπτυξη επιχειρήσεων.

Ποιος είναι ο εμπνευστής αυτής της πρωτοβουλίας;

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα των Γλωσσών είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης, που αντιπροσωπεύουν 800 εκατομμύρια Ευρωπαίους από 47 χώρες.

Συμμετέχουν πολλά γλωσσικά και πολιτιστικά ιδρύματα, ενώσεις, πανεπιστήμια και, κυρίως, σχολεία. Η Ημέρα των Γλωσσών καθιερώθηκε το 2001 - με την ευκαιρία του Ευρωπαϊκού Έτους των Γλωσσών - και από τότε γιορτάζεται κάθε χρόνο.

 
25/09/2015
el