Fontos jogi nyilatkozat
   
Bizonyításfelvétel >>> Tájékoztatás
 
Tájékoztatás
Bíróságok és szervek
 
 
Acrobat Reader letöltése

EZ A WEBHELY 2017. SZEPTEMBER 30-ÉN MEGSZŰNIK.

 

Az Európai Igazságügyi Atlasz hamarosan megszűnik.

Az ezen az oldalon található adatokat nem frissítjük, ezért lehetnek köztük olyanok, amelyek időközben elavultak. Naprakész információkért látogasson el az európai igazságügyi portálra , melynek tartalmát folyamatosan bővítjük.

 
  TÁJÉKOZTATÁS
 
 

A polgári és kereskedelmi ügyekben a bizonyításfelvétel tekintetében a tagállamok közötti együttműködésről szóló, 2001. május 28-i 1206/2001/EK tanácsi rendelet célja az, hogy a bíróságok között a bizonyításfelvétel tekintetében történő együttműködést javítsa, egyszerűsítse és gyorsítsa.

 

A rendeletet Dánia kivételével az Európai Unió valamennyi tagállama között alkalmazni kell. Dánia és a többi tagállam viszonylatában a polgári és kereskedelmi ügyekben külföldön történő bizonyításfelvételről szóló 1970. évi egyezményt kell alkalmazni.

 

A rendelet a tagállamok közötti bizonyításfelvétel két módjáról rendelkezik: a megkeresések bíróságok közötti közvetlen továbbításáról és a megkereső bíróság közvetlen bizonyításfelvételéről.

 

A megkereső bíróság az a bíróság, amely előtt az eljárást megkezdték, illetve megindítani szándékoznak. A megkeresett bíróság valamely más tagállamnak a bizonyításfelvétel elvégzésére illetékes bírósága. A központi szerv feladata a tájékoztatás, valamint törekvés a megkeresésekkel kapcsolatban esetlegesen felmerülő nehézségek megoldására.

 

A rendelet tíz formanyomtatványról rendelkezik.

 

Az ATLASZ a rendelet alkalmazásával kapcsolatos információkkal és a nyomtatványok kitöltését segítő, felhasználóbarát eszközzel áll az Önök rendelkezésére.
A formanyomtatványok kizárólag az Európai Igazságügyi Portálon érhetők el.


A Horvátország által a polgári ügyekben folytatott igazságügyi együttműködéssel kapcsolatban nyújtott információk az európai igazságügyi portálon olvashatók.

Vissza a lap tetejére
 
  ÖSSZEFOGLALÁS: A TANÁCS 1206/2001/EK RENDELETE
 
 
 
Vissza a lap tetejére