Fontos jogi nyilatkozat
   
Felelősségre vonatkozó eljárásokban a joghatóságról, valamint a határozatok elismeréséről és végrehajtásáról >>> Tájékoztatás
 
Tájékoztatás
Hatóságok
 
 
 
Acrobat Reader letöltése
 
  TÁJÉKOZTATÁS
 
 

2201/2003/EK rendelet

 

A rendeletet Dánia kivételével az Európai Unió valamennyi tagállama között alkalmazni kell.

 

A valamely tagállamban hozott határozatot a többi tagállamban külön eljárás nélkül el kell ismerni.

 

A valamely tagállamban hozott és abban az államban végrehajtható határozatot a másik tagállamban végre kell hajtani, ha bármely érdekelt fél kérelmére ott végrehajthatóvá nyilvánították. A végrehajthatóvá nyilvánítás iránti kérelmet a Bíróság keresése kérelem benyújtásához címszó alatt megjelenő bírósághoz kell benyújtani. A végrehajthatóvá nyilvánítás iránti kérelem tárgyában hozott határozattal szembeni jogorvoslatot a Bíróság keresése jogorvoslat benyújtásához listában megjelenő bírósághoz kell benyújtani.

 

A láthatási jog és a gyermek visszavitele tárgyában hozott határozatokat a többi tagállamban a végrehajthatóvá nyilvánítás szükségessége nélkül ismerik el és hajtják végre, feltéve, hogy a határozatot egy igazolás kíséri.

 

Ez a rendelet négyféle szabványos formanyomtatványról rendelkezik.

 

Mindegyik tagállam kijelöl legalább egy központi hatóságot, amelynek feladata a rendelet alkalmazásának elősegítése.

 

Az ATLASZ a rendeletek alkalmazásával kapcsolatos információkkal és a nyomtatványok kitöltését segítő, felhasználóbarát eszközzel áll az Önök rendelkezésére.

 

A Horvátország által a polgári ügyekben folytatott igazságügyi együttműködéssel kapcsolatban nyújtott információk az európai igazságügyi portálon olvashatók.

 

A formanyomtatványok kizárólag az európai igazságügyi portálon érhetők el.

Vissza a lap tetejére
 
  ÖSSZEFOGLALÁS
 
 
 
Vissza a lap tetejére