Fontos jogi nyilatkozat
   
Felelősségre vonatkozó eljárásokban a joghatóságról, valamint a határozatok elismeréséről és végrehajtásáról >>> Tájékoztatás
 
Tájékoztatás
Hatóságok
 
 
 
Acrobat Reader letöltése

EZ A WEBHELY 2017. SZEPTEMBER 30-ÉN MEGSZŰNIK.

 

Az Európai Igazságügyi Atlasz hamarosan megszűnik.

Az ezen az oldalon található adatokat nem frissítjük, ezért lehetnek köztük olyanok, amelyek időközben elavultak. Naprakész információkért látogasson el az európai igazságügyi portálra, melynek tartalmát folyamatosan bővítjük.

 
  TÁJÉKOZTATÁS
 
 

2201/2003/EK rendelet

 

A rendeletet Dánia kivételével az Európai Unió valamennyi tagállama között alkalmazni kell.

 

A valamely tagállamban hozott határozatot a többi tagállamban külön eljárás nélkül el kell ismerni.

 

A valamely tagállamban hozott és abban az államban végrehajtható határozatot a másik tagállamban végre kell hajtani, ha bármely érdekelt fél kérelmére ott végrehajthatóvá nyilvánították. A végrehajthatóvá nyilvánítás iránti kérelmet a Bíróság keresése kérelem benyújtásához címszó alatt megjelenő bírósághoz kell benyújtani. A végrehajthatóvá nyilvánítás iránti kérelem tárgyában hozott határozattal szembeni jogorvoslatot a Bíróság keresése jogorvoslat benyújtásához listában megjelenő bírósághoz kell benyújtani.

 

A láthatási jog és a gyermek visszavitele tárgyában hozott határozatokat a többi tagállamban a végrehajthatóvá nyilvánítás szükségessége nélkül ismerik el és hajtják végre, feltéve, hogy a határozatot egy igazolás kíséri.

 

Ez a rendelet négyféle szabványos formanyomtatványról rendelkezik.

 

Mindegyik tagállam kijelöl legalább egy központi hatóságot, amelynek feladata a rendelet alkalmazásának elősegítése.

 

Az ATLASZ a rendeletek alkalmazásával kapcsolatos információkkal és a nyomtatványok kitöltését segítő, felhasználóbarát eszközzel áll az Önök rendelkezésére.

 

A Horvátország által a polgári ügyekben folytatott igazságügyi együttműködéssel kapcsolatban nyújtott információk az európai igazságügyi portálon olvashatók.

 

A formanyomtatványok kizárólag az európai igazságügyi portálon érhetők el.

Vissza a lap tetejére
 
  ÖSSZEFOGLALÁS
 
 
 
Vissza a lap tetejére