Fontos jogi nyilatkozat
   
A bűncselekmények áldozatainak kárenyhítése >>> Tájékoztatás
 
Tájékoztatás
Hatóságok
A tagállamok által adott tájékoztatás
 
 
Acrobat Reader letöltése
 
  TÁJÉKOZTATÁS
 
 

A Tanács 2004/80/EK irányelve (2004. április 29.) a bűncselekmények áldozatainak kárenyhítéséről


Az irányelvet az Európai Unió valamennyi tagállama között alkalmazni kell.


Valamennyi tagállam gondoskodik arról, hogy a területükön szándékosan elkövetett erőszakos bűncselekmények áldozatainak nyújtott kárenyhítés tekintetében nemzeti jogszabályaik előírják egy olyan rendszer meglétét, amely igazságos és megfelelő kárenyhítést biztosít az áldozatok számára. Kárenyhítésnek az államterületen belüli és a határokon átnyúló tényállások esetében egyaránt rendelkezésre kell állnia, vagyis függetlenül attól, hogy mely országban van az áldozat lakóhelye, és mely tagállamban követték el a bűncselekményt.


Az irányelv együttműködési rendszert hoz létre a nemzeti hatóságok között a kárenyhítés iránti kérelmeknek a határokon átnyúló tényállások esetében történő továbbítása céljából. Azok, akik a szokásos tartózkodási helyük szerinti tagállamon kívül váltak bűncselekmény áldozatává, saját tagállamuk hatóságához (támogató hatóság) nyújthatják be a kérelmet, és attól kaphatnak segítséget a gyakorlati és adminisztratív alaki követelményekkel kapcsolatban. A szokásos tartózkodási hely szerinti tagállam hatósága közvetlenül továbbítja a kérelmet a bűncselekmény elkövetési helye szerinti tagállam hatóságának (döntéshozó hatóság), amely a kérelem elbírálásáért és a kárenyhítés kifizetéséért felelős.


Az irányelv két szabványos formanyomtatványról rendelkezik.


Az ATLASZ az irányelv alkalmazásával kapcsolatos információkkal és a nyomtatványok kitöltését segítő, felhasználóbarát eszközzel áll az Önök rendelkezésére.


A Horvátország által a polgári ügyekben folytatott igazságügyi együttműködéssel kapcsolatban nyújtott információk az európai igazságügyi portálon olvashatók.


A formanyomtatványok kizárólag az európai igazságügyi portálon érhetők el.

Vissza a lap tetejére
 
  ÖSSZEFOGLALÁS: A TANÁCS 2004/80/EK IRÁNYELVE
 
 
 
Vissza a lap tetejére