Navigacijska pot

Domov

Odnosi s tretjimi državami RSS

Veličastna stavba s stebri in globusom v ospredju © Kheng Guan Toh, fotolia

Glede na čezmejno naravo vprašanj, kot so varstvo podatkov, sodni pregon storilcev kaznivih dejanj ali boj proti trgovini s prepovedanimi drogami, je mednarodno sodelovanje ključnega pomena za zagotavljanje učinkovitih odzivov. V globaliziranem svetu, kjer se ljudje, blago, informacije in kapital prosto gibljejo prek meja, pridobiva sodelovanje v pravosodju zunaj ravni EU še večji pomen.

Pogodba o Evropski uniji български (bg)czech (cs)dansk (da)Deutsch (de)eesti (et)ελληνικά (el)English (en)español (es)Français (fr)Gaeilge (ga)italiano (it)latviešu (lv)lietuvių (lt)magyar (hu)Malti (mt)Nederlands (nl)polski (pl)português (pt)română (ro)slovenčina (sk)suomi (fi)svenska (sv) zavezuje EU, da ohranja in krepi svoje vrednote in prispeva k varovanju človekovih pravic v odnosu do širšega sveta.

Cilj zunanjega delovanja na področju pravosodja je dvojen:

  • ob tem, ko prispeva k varovanju temeljnih pravic in vrednot v EU, tudi podpira njihovo spodbujanje v preostalem delu sveta. Politični cilji zunanjih odnosov EU na tem področju vključujejo spodbujanje človekovih pravic, dobrega upravljanja in pravne države.
  • Tesne gospodarske vezi v globaliziranem svetu mora spremljati pravosodno sodelovanje in sodelovanje na področju temeljnih pravic. Za države, ki zaprosijo za pridružitev k EU, so predpogoj za članstvo: prilagoditev pravnemu redu na področju sodstva, pravosodnega sodelovanja in temeljnih pravic ter zadostne zmogljivosti za izvajanje pravnega reda EU.

Pravosodno sodelovanje se v praksi izvaja s tesnim sodelovanjem z mednarodnimi organizacijami ter v okviru strateških partnerstev in sporazumov o partnerstvu in sodelovanju. Vključeno je tudi v širitveno Seznam prevodov predhodne povezave  in sosedsko Seznam prevodov predhodne povezave  politiko EU.

Raznolikost možnih oblik sodelovanja se odraža v različnih pravnih instrumentih, ki se uporabljajo za njegovo izvajanje in vključujejo sporazume, deklaracije, akcijske načrte, srečanja strokovnjakov in ministrska zasedanja, nadzor in presojo ter programe pomoči.