Navigációs útvonal

Kezdőlap

Kapcsolatok harmadik országokkal RSS

Nagy épület oszlopokkal és földgömb az előtérben © Kheng Guan Toh, fotolia

Tekintve, hogy az olyan kérdések, mint az adatvédelem, a bűnelkövetőkkel szemben folytatott eljárások vagy a kábítószer-kereskedelemmel szembeni fellépés átnyúlnak a határokon, elsődleges fontosságú a nemzetközi együttműködés az ezekre való hatékony válaszadás érdekében. A globalizált világban, ahol az emberek, áruk, információk és a tőke is szabadon mozog a határokon keresztül, az EU határain túlmutató igazságügyi együttműködés még nagyobb jelentőséggel bír.

Az Európai Unióról szóló szerződés kötelezi български (bg)czech (cs)dansk (da)Deutsch (de)eesti (et)ελληνικά (el)English (en)español (es)Français (fr)Gaeilge (ga)italiano (it)latviešu (lv)lietuvių (lt)Malti (mt)Nederlands (nl)polski (pl)português (pt)română (ro)slovenčina (sk)slovenščina (sl)suomi (fi)svenska (sv) az EU-t arra, hogy megvédje és előmozdítsa értékeit, valamint hozzájáruljon az emberi jogok védelméhez a tágabb környezetével fennálló kapcsolataiban.

A külkapcsolati lépések célja az igazságügy területén kettős:

  • Miközben hozzájárulnak az EU-ban alapvetőnek tekintett jogok és értékek védelméhez, egyszersmind támogatják azok előmozdítását a világ más részein is. Az EU külkapcsolatainak politikai céljai közé tartozik ezen a területen az emberi jogok, a jó kormányzás és a jogállamiság előmozdítása.
  • Szükséges, hogy a globalizált világ szoros gazdasági kapcsolatai mellett együttműködés legyen az igazságügy és az alapvető jogok területén is. Az EU-hoz csatlakozni kívánó országok esetében az igazságügyre, az igazságügyi együttműködésre és az alapvető jogokra vonatkozó joganyagok harmonizálása a közösségi joggal, valamint megfelelő kapacitások kiépítése a közösségi vívmányok megvalósítására a csatlakozás előfeltétele.

Az igazságügyi együttműködés a gyakorlatban a nemzetközi szervezetekkel való szoros együttműködés révén, valamint stratégiai partnerségek, illetve a partnerségi és együttműködési megállapodások keretében valósul meg. Az igazságügyi együttműködés része az EU bővítési Az előző linken elérhető szöveg fordításai  és szomszédsági Az előző linken elérhető szöveg fordításai  politikáinak is.

Az együttműködés formáinak változatosságát tükrözi a megvalósításukra használt jogi eszközök sokfélesége: ezek között találhatók megállapodások, nyilatkozatok, akciótervek, szakértői és miniszteri értekezletek, nyomon követés és értékelés, valamint segítségnyújtási programok.