Navigointipolku

Etusivu

Suhteet kolmansien maiden kanssa RSS

Pilarirakennus, jonka edustalla maapallo © Kheng Guan Toh, fotolia

Rajat ylittävät aiheet kuten tietosuojaus, rikollisten syytteeseenpano sekä huumekaupan vastainen taistelu edellyttävät kansainvälistä yhteistyötä tehokkaan toiminnan varmistamiseksi. EU-tason ylittävä oikeusyhteistyö on yhä tärkeämpää globalisoituneessa maailmassa, jossa ihmiset, tavarat, tieto ja raha liikkuvat vapaasti yli rajojen.

Sopimus Euroopan unionista български (bg)czech (cs)dansk (da)Deutsch (de)eesti (et)ελληνικά (el)English (en)español (es)Français (fr)Gaeilge (ga)italiano (it)latviešu (lv)lietuvių (lt)magyar (hu)Malti (mt)Nederlands (nl)polski (pl)português (pt)română (ro)slovenčina (sk)slovenščina (sl)svenska (sv) velvoittaa EU:ta vaalimaan ja edistämään arvojaan ja myötävaikuttamaan ihmisoikeuksien suojeluun suhteissaan muun maailman kanssa.

Oikeuden alalla tapahtuvan ulkoisen toiminnan tavoite on kaksinainen:

  • Osallistumalla perusoikeuksien ja -arvojen suojeluun EU:n sisällä se myös tukee niiden edistämistä muualla maailmassa. EU:n ulkoisen toiminnan poliittisia tavoitteita tällä alueella ovat mm. ihmisoikeuksien edistäminen, hyvä hallintotapa sekä laillisuusperiaate.
  • Globalisoituneen maailman läheisiin taloussuhteisiin on liityttävä myös oikeudellinen yhteistyö ja yhteistyö perusoikeuksien saralla. Sopeutuminen EU:n oikeusjärjestykseen, oikeudelliseen ja perusoikeuksia koskevaan yhteistyöhön sekä riittävä kapasiteetti näiden toteuttamiseen ovat EU:n jäseneksi pyrkivien maiden jäsenyyden ehtona.

Oikeudellinen yhteistyö toteutuu kansainvälisten järjestöjen kanssa tapahtuvan läheisen yhteistyön sekä strategisten kumppanuuksien ja kumppanuus- ja yhteistyösopimusten viitekehyksen kautta. Se sisältyy myös EU:n laajentumis- Näytä edellisen linkin kieliversiot  ja lähiseutu Näytä edellisen linkin kieliversiot politiikkaan.

Yhteistyön monimuotoisuus kuvastuu sen toteuttamiseen käytettyjen oikeudellisten instrumenttien moninaisuudesta: näitä ovat mm. sopimukset, julistukset, toimintasuunnitelmat, asiantuntijoiden ja ministerien tapaamiset, valvonta ja arviointi sekä avustusohjelmat.