Navigációs útvonal

Kezdőlap

Nemek közötti egyenlőség RSS

Mosolygó üzletemberek egymás mellett állva © Yuri Arcurs, Fotolia

A nők és férfiak közötti egyenlőség az Európai Unió egyik alapvető értéke. Ez egészen 1957-re nyúlik vissza, amikor az egyenlő munkáért egyenlő díjazás elve a Római Szerződés részévé vált.

Az Európai Unió által a nők és férfiak egyenlőségének elősegítése terén elért eredmények pozitív módon változtatták meg az európai polgárok életét.

Habár még nem szűntek meg teljesen az egyenlőtlenségek, az EU jelentős előrelépést tett az utóbbi évtizedekben. Ez leginkább annak köszönhető, hogy léteznek:

  • az egyenlőséget elősegítő jogszabályok;
  • a nemek közötti esélyegyenlőség érvényesítése az EU minden más szakpolitikájában és tevékenységében;
  • a nők érvényesülését elősegítő célzott intézkedések.

A biztató tendenciák között említhető, hogy a nők nagyobb számban vannak jelen a munkaerőpiacon, valamint hogy jobb oktatáshoz és képzéshez jutnak.

Ennek ellenére továbbra is vannak a nemek között különbségek, és a munkaerőpiacon a nők túlnyomóan még mindig az alacsonyabb jövedelmű ágazatokban képviseltetik magukat, és aránylag kis számban kerülnek döntéshozatali pozíciókba.

A nők és férfiak közötti egyenlőségre vonatkozó stratégia English az Európai Bizottságnak a nemek közötti egyenlőségre vonatkozó munkaprogramja a 2010-2015-ös időszakra. Olyan átfogó keret, amely a Bizottságot arra kötelezi, hogy elősegítse a nemek közötti egyenlőséget minden politikai intézkedésében a következő tematikus prioritásokra kiterjedően:

Ez a stratégia kiemeli a nemek közötti egyenlőség hozzájárulását a gazdasági növekedéshez és a fenntartható fejlődéshez, és támogatja, hogy megvalósítsák a nemek egyenlőségének dimenzióját az Európa 2020 stratégiában Az előző linken elérhető szöveg fordításai . A stratégia a "Nők chartájának" prioritásaira, valamint a nők és férfiak közötti egyenlőségre vonatkozó ütemterv български (bg)czech (cs)dansk (da)Deutsch (de)eesti (et)ελληνικά (el)English (en)español (es)Français (fr)Gaeilge (ga)italiano (it)latviešu (lv)lietuvių (lt)Malti (mt)Nederlands (nl)polski (pl)português (pt)română (ro)slovenčina (sk)slovenščina (sl)suomi (fi)svenska (sv) tapasztalataira épül.

Az előrehaladásról minden évben jelentés készül, amelyet A nők és férfiak közötti egyenlőségről szóló jelentésben Az előző linken elérhető szöveg fordításai  tesznek közzé.