Navigációs útvonal

A nők és a férfiak közötti bérszakadék

A nemek közötti bérszakadék azt jelzi, hogy a munkaerőpiacon folyamatos a megkülönböztetés és az egyenlőtlenség, ami a gyakorlatban elsősorban a nőket érinti hátrányosan. Az okai összetettek és egymással gyakran összefüggnek. Ezeken az oldalakon azt ismertetjük, miért létezik a bérszakadék, és mit tesz az EU a megszüntetéséért.

A nemek közötti bérszakadék unióbeli leküzdéséről szóló 2014-es tájékoztató

2014-ben az egyenlő díjazás európai napja alkalmából a Bizottság Jogérvényesülési Főigazgatósága tájékoztató kiadványt adott ki „A nemek közötti bérszakadék leküzdése az Európai Unióbanpdf(636 kB) Az előző linken elérhető szöveg fordításai ” címmel, amely többek között a témára vonatkozó legfrissebb statisztikai adatokat, a Bizottság e területen végzett tevékenységét és a nemzeti szinten bevált módszereket mutatja be. 

Fiú, lány: egyenlő esélyek?

Fiú, lány: egyenlő esélyek?Ez a két gyermek elvileg egyenlő esélyekkel vág neki az életnek, tanulmányi és szakmai kilátásaik mégis számottevően különböznek. Ha nem sikerül változtatnunk a helyzeten, mire felnőnek, a fiú átlagosan 16%-kal többet fog keresni, mint a lány.

Egyformán értékelik a munkánkat?

Egyformán értékelik a munkánkat?A nők a férfiakéval egyenértékű vagy jobb szakképesítéssel rendelkeznek, ám képességeiket gyakran nem értékelik ugyanúgy, mint a férfiakét, és szakmai előmenetelük is lassabb. Ennek következtében az Európai Unióban 16% az átlagos különbség a férfiak és a nők fizetése között.

Nem árt a karrieremnek a gyermekvállalás?

Nem árt a karrieremnek a gyermekvállalás?A családi felelősségvállalás nem egyenlően oszlik meg a nők és a férfiak között. Ezért a nők pályafutása gyakrabban törik meg, és a női munkavállalók sokszor nem mennek vissza teljes munkaidőben dolgozni. Így a nők végül munkaóránként átlagosan 16%-kal kevesebbet keresnek, mint a férfiak, sőt az egész évre kivetítve 31%-kal kevesebbet, mert a nők körében magasabb a részmunkaidős foglalkoztatás aránya.

Ugyanaz a munkakör, ugyanakkora nyugdíj?

Ugyanaz a munkakör, ugyanakkora nyugdíj?Mivel a nők átlagosan kevesebbet keresnek, és életük során kevesebb napot dolgoznak, a nyugdíjuk is alacsonyabb. Emiatt idős korában több nő él szegénységben, mint ahány férfi.

A nők és a férfiak közötti bérszakadékkal foglalkozó összes dokumentum

Jogérvényesüléssel kapcsolatos témák a Twitteren