Navigacijski put

Razlike u primanjima između spolova

Razlike u primanjima između spolova odraz su neprekidne diskriminacije i nejednakosti na tržištu rada čije su žrtve uglavnom žene. Njihovi su uzroci složeni i međusobno povezani. Posjetite ove stranice kako biste shvatili zašto te razlike postoje te saznali više o radu EU-a na njihovom otklanjanju.

Brošura „Borba protiv razlika u plaćama između muškaraca i žena u Europskoj uniji” (2014)

Prigodom ovogodišnjeg Europskog dana jednakih plaća Glavna uprava za pravosuđe objavila je brošuru „Borba protiv razlika u plaćama između muškaraca i žena u Europskoj unijipdf(636 kB) Odaberi prijevod prethodne poveznice ”, koja sadržava najnovije statističke podatke, mjere Europske komisije te primjere nacionalne dobre prakse.

Jednake mogućnosti za dječake i djevojčice?

Jednake mogućnosti za dječake i djevojčice?Bebe se rađaju s jednakim mogućnostima, ali očekivanja u pogledu obrazovanja i karijere nisu jednaka za dječake i djevojčice. Ako se ništa ne promijeni dok odrastu, dječak će u prosjeku zarađivati 16 % više od djevojčice.

Jednaka plaća za jednak rad?

Jednaka plaća za jednak rad?Žene su jednako ili bolje kvalificirane od muškaraca, ali njihove su vještine manje cijenjene te one sporije napreduju u karijeri. Rezultat je toga razlika u primanjima između spolova koja u EU-u iznosi 16 %.

Hoće li dijete utjecati na moju karijeru?

Hoće li dijete utjecati na moju karijeru?Roditeljske odgovornosti nisu jednako podijeljene. Tako da žene češće prekidaju svoje karijere i često se ne vraćaju raditi na puno radno vrijeme. Zbog toga zarađuju u prosjeku 16 % manje po satu od muškaraca te čak 31 % manje godišnje, uzimajući u obzir veći udio žena koje rade na nepuno radno vrijeme.

Jednak rad, jednaka mirovina?

Jednak rad, jednaka mirovina?Zbog nižih satnica za žene i manje sati koje žene ukupno provedu na poslu u svom radnom vijeku, njihove su mirovine niže od mirovina muškaraca. Žene su stoga veće žrtve siromaštva u starosti od muškaraca.

Ovdje možete pronaći sve dokumente povezane s razlikama u primanjima između spolova

Pravosudne teme na Twitteru